Начало/Манолова с осем искания на протеста срещу Борисов

Манолова с осем искания на протеста срещу Борисов

13.07.2020

Никой политически или партиен лидер да не се опитва да яхне протеста. Който опита, ще катастрофира, пише Манолова

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова публикува декларация с осем искания на антиправителствения протест, който се провежда за пети ден поред.

Призоваваме никой политически или партиен лидер да не се опитва да яхне протеста. Който опита, ще катастрофира, пише Манолова.

Моделът на 30-годишното управление на прехода след 10 ноември се изчерпа. Време е за изцяло нов начин на прилагане на властта – с участието и активния контрол на гражданите. Време е за рестарт на системата, за избор на нов парламент, ново правителство, нов състав на Висшия съдебен съвет, нови КЕВР, СЕМ, КЗК, КФН, нови бордове, които да прекратят източването на държавните дружества, допълва тя.

Протестите на гражданите са справедливи и трябва да продължат до удовлетворяване исканията на протестиращите. Ние подкрепяме исканията на протеста за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, за Велико Народно събрание и нова Конституция и за електронно дистанционно гласуване, пише още Манолова.

Към исканията на протестиращите от „Изправи се.БГ“ настояват за:

  1. Провеждане на честни предсрочни избори с машинно гласуване, електронно, дистанционно гласуване, регистър на избирателите и изчистване на мъртвите души от списъците, международни наблюдатели и правила за прозрачна работа на социологическите агенции.
  2. Обявяване от ЦИК на спешна поръчка за машини за провеждане на машинното гласуване в цялата страна, както е предвидено в Изборния кодекс.
  3. Незабавна ревизия на изпълнителната власт, министър-председателя и всички органи, институции и държавни дружества. Публично оповестяване на резултатите.
  4. Ревизия на всички знакови сделки от прехода, свързани с управляващите и техните партийни и приятелски кръгове.
  5. Постигане на нов обществен договор и свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция - преучредяване на държавността и дълбоки реформи в трите власти: законодателна, изпълнителна, съдебна. Събиране на граждански предложения към проекта за нов основен закон.
  6. Създаване на граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите.
  7. Публичен регистър за собствеността на медиите.
  8. Гаранции за чиста околна среда, спиране на вноса на боклук, забрана на строителството в защитени зони.

Манолова и граждански сдружения и инициативни комитети от различни градове в страната, които са партньори на Гражданската платформа, подкрепят протеста от първия ден.

Декларацията е подписана от Гражданска платформа „Изправи се.БГ“, майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“, Гражданско движение „ДНЕС“, Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека, Инициативни комитети за чиста природа и срещу презастрояването в гр. София, Граждански инициативни комитети от страната.

Пълен текст на декларацията

Тагове: Новини