Начало/Манолова: С пчеларите ще отидем пред Министерството на земеделието. Министър Танева да не отрича проблема

Манолова: С пчеларите ще отидем пред Министерството на земеделието. Министър Танева да не отрича проблема

10.06.2020

Институциите да се ангажират с подкрепа за пчеларите чрез изкупно предприятие

От „Изправи се.БГ“ ще съберем пчелари от различни райони – Добрич, София, Плевен и ще идем пред Министерството на земеделието. Да представят проблемите на пчеларите и да дойде министърът на земеделието Десислава Танева да ги чуе. Да коригира политиката съобразно реалността и да не отрича проблема.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на среща с пчеларите в Добрич, където представители на бранша представиха проблемите. Сред тях са ниска изкупна цена на меда и безконтролно пръскане с пестициди, които убиват пчелите.

Подкрепям създаването на държавно изкупно предприятие, което да осигури достойни цени на пчелния мед и да се ангажира с пласмента на тази продукция.. Държавата не може да се дистанцира и да се крие от основния проблем на пчеларите – ниската цена, на която се продава медът. Държавата да се намеси, да улесни пчеларите, да им търси пазар, категорична е Манолова.

Тя заяви категорично и че подкрепя създаването на единна национална марка за българския мед, която да гарантира качеството на продукта.

Институциите подкрепят едрите земевладелци, които тровят пчелите. Няма контрол и санкции за пръскането. Пчеларите плащат скъпи експертизи и нямат адекватна финансова подкрепа от Министерството на земеделието. Всички чухме и видяхме как се харчат еврофондовете. Държавата трябва да подкрепи пчеларите, това е традиционен отрасъл, каза още Манолова.

Тагове: Новини