Начало/Манолова с първи призив към новия енергиен министър: Отменете заповедта за скъпия ток от ТЕЦ Марица Изток 2 да се плаща от българските семейства и сметките за бита

Манолова с първи призив към новия енергиен министър: Отменете заповедта за скъпия ток от ТЕЦ Марица Изток 2 да се плаща от българските семейства и сметките за бита

14.12.2021

Изправи се.БГ настоява да не скача цената на парното и предлага 3 начина как да не поскъпва токът

„Българските семейства и сега изнемогват и не могат да плащат по-високи цени за ток и парно. Подкрепете ги, надеждата е във вас – в новото правителство и в новия парламент. Не допускайте повишаване на цената на битовите сметки в условията на тежка зима и икономическа криза“. Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред КЕВР по време на живо включване за Фейсбук.

Ние категорично се противопоставяме на поскъпването на парното и с 1 стотинка през зимния сезон, заяви Манолова и допълни: Българите не могат да плащат. Българите изнемогват през зимата в условията на инфлация. Така че нашето предложение е държавата да поеме цялото увеличение на цената на парното от 1 януари.

От гражданската платформа са изчислили, че за покриване на разходите на столичната топлофикация са нужни по 60 млн. лв. на месец за отоплителния сезон. Държавата може да си го позволи, категорична беше Манолова.

КЕВР обяви намерение за увеличение на цената на парното с нови 30% от 1 януари след увеличението с 20% от м. юли заради по-високите цени на природния газ. Една от причините за драстичното повишаване на цената на газа е договорът на Булгаргаз с Газпром, когато Борисов обяви исторически най-ниските цени и че ще се връщат на хората 40% от сметките им за парно със задна дата. Тогава нищо от това не се случи, напротив, сметките през март бяха най-високите изобщо в историята на столичната Топлофикация. А по-късно Топлофикация – София осъди КЕВР в съда и сега ще трябва и потребителите да връщат суми или държавата да плати на дружеството това поевтиняване на парното.

Крайно време е правилата за борсовата търговия да не бъдат спекулативни и да не се повишават неоснователно цените за въглеродни емисии, като така да поскъпват и ток, и парно, а за това да плащат потребителите.

 

По отношение предвиденото поскъпване на тока, предложено от КЕВР, от гражданската платформа заявиха, че съгласно мотивите на регулатора причината за поскъпването на тока с 18% на годишна база са повишените технологични разходи за пренос и за достъп. Това е така заради изменение в закона, направено от ГЕРБ на прощаване миналата зима, според което ЕРП-тата и Електроенергийния системен оператор плащат енергията за технологични разходи от борсата вместо директно от производителите и от обществения доставчик НЕК.

От платформата на Манолова предложиха три конкретни начина как да не се повишава цената на тока от 1 януари 2022г. нито с 1 стотинка:

Народното събрание незабавно да промени закона, да го върне в стария му вид така че да се купува енергията за технологични разходи за мрежовите услуги директно от АЕЦ Козлодуй и директно от НЕК.

Народното събрание незабавно да предприеме действия за намаляване на ДДС върху тока за битовите потребители като се намали от 20% на 10% или на 5 на сто.

Евтиният ток от АЕЦ Козлодуй да стига до българските потребители. В момента в тока за потребителите се включват едва 3 млн. Мвтч, произведени от АЕЦ Козлодуй. Останалите са от скъпите американски централи, от ТЕЦ Марица Изток 2, от ВЕИ. От Изправи се.БГ настояха половината от тока, който се произвежда от АЕЦ Козлодуй вместо да се изнася да отива за битовите потребители. Това драстично ще намали цената на ел.енергията, смятат от гражданската платформа.

Министърът на енергетиката да отмени заповедта на Теменужка Петкова за продажба на 1 млн. Мвтч скъп ток от Марица-Изток 2 на регулирания пазар, където се плаща от българските семейства.

А в подкрепа на бизнеса от декември правителството незабавно да вземе решение за подкрепа на малките фирми, болниците, читалищата, общините. Вместо по 110лв на Мвтч, както направи за октомври и за ноември, държавата да поеме по 220 лв/Мвтч, което представлява три четвърти от цената на тока над 150лв/Мвтч, които всички болници, училища, медицински центрове, общини плащат. Така ще могат да оцелеят и ще се спре инфлацията, галопирането на цените на стоките от първа необходимост. Ще се сложи спирачка и пред повишаването на безработицата и фалирането на българския бизнес – категорични са от гражданската платформа.

Тагове: кеврНовини