Начало/Манолова: Топлофикация-София излъга столичани с 1,6 млн. лв., които не им върна, въпреки намалението на цената на природния газ с над 40%, което трябваше да намали и сметките им за парно

Манолова: Топлофикация-София излъга столичани с 1,6 млн. лв., които не им върна, въпреки намалението на цената на природния газ с над 40%, което трябваше да намали и сметките им за парно

09.11.2020

От МРРБ са подготвили нов Закон за ВиК, с който цената на водата ще се увеличи драстично чрез въвеждане на такса за достъп, която наподобява такса „сградна инсталация“ при Топлофикация. Таванът на тази такса ще се определя едностранно от съответните ВиК-та, което ще се отрази на цената на водата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Студио Хъ“ по „Седем осми“ ТВ относно новия Закон за ВиК, който е в процедура на обществено обсъждане.

Тя допълни, че със законопроекта общинските ВиК-дружества ще бъдат одържавени. В държавата на Борисов корупцията се централизира и одържавява във ВиК-холдинг с всички ВиК-дружества, за да могат централно да отклоняват паричен ресурс, категорична бе Манолова.

Тя подчерта, че МРРБ предлага да се създаде и нова КЕВР, която да е само за водата и да определя таксите за достъп и цената на водата. Пак ще се избира от парламента и грабежът на потребителите ще се осъществява от обрасла администрация с партийни назначения и приятелски кръгове, обясни Манолова.

Тя заяви, че „Топлофикация-София“ е взела от клиентите си 1.6 млн. лв. в рамките на обявеното от Борисов през март намаление на цената на природния газ, което трябваше да се отрази върху сметките за парното.

Неколкократно бяха извършени действия срещу потребителите, така че хората да не почувстват нищо от това намаление. Борисов обяви над 50 % намаление на цената на природния газ, а Топлофикация намали с 11% цената на парното.

Вместо да върнат на хората парите със задна дата, както Борисов обеща, от Топлофикация решиха да прихващат суми от сметките за юни, но никой не получи пари, нито документ за това прихващане. Гражданите получиха значително по-високи изравнителни сметки през август. Имаше разминаване между изравнителната сметка, общата фактура, документа от топлинния счетоводител, това не беше обявено в сайта на „Топлофикация“ и последните корекции се извършиха през октомври, когато вече са изтекли сроковете за обжалване, обясни Манолова.

Идеите как да бъдат ограбени хората непрекъснато се увеличават. Топлинните счетоводители, вече настояват хората да си купят уреди за дистанционно отчитане, които струват около 200 лева на домакинство, каза още тя.

Борисов дезертира от първата линия в борбата с COVID-19 и остави сестрите, лекарите и хората да се оправят сами. Имаше девет месеца да създаде план за справяне с втората вълна. Сега се оказва, че няма линейки, безплатни PCR тестове, болнични легла, подготвени болници, обдишващи апарати и апарати за кръвна плазма. Отговорността за всеки, който е починал, защото не е получил здравна грижа, е на Борисов и на правителството, каза Манолова относно здравната криза.

Тагове: Новини