Начало/Манолова: Увеличението на водата в Област Хасково е незаконно и хората няма да получат по-добра услуга

Манолова: Увеличението на водата в Област Хасково е незаконно и хората няма да получат по-добра услуга

14.08.2020

С новата цена на водата, одобрена в бизнес плана на ВиК-Хасково за 2017-2021 г., Област Хасково е с най-скъпа вода в страната, каза Манолова
Увеличението на цената на водата в Хасково, на места с 342 %, от ВиК-Хасково с решение на КЕВР, е взето незаконно. Хасково ще има най-скъпата вода – 3,51 лв. на кубик. Досега най-скъпата вода беше в Шумен – 3,40 лв. на кубик, в Разград и Добрич – 3,46 лв. на кубик, а в Хасково, където водата не е с добро качество, ще е най-скъпа.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Хасково, където се срещна с граждани във връзка с увеличението на цената на водата в областта, одобрена в бизнес плана на ВиК-Хасково.

ВиК-асоциацията, в която са всички община в Област Хасково, подкрепилите решението са представителят на държавата, който има 34 % и Община Минерални бани с под 2%. Останалите общини не са подкрепили това решение. Ивайловград е гласувал „против“, а Хасково и Димитровград – въздържал се, което не е глас „за“, допълни Манолова.

Тя подчерта, че срещу това повишение на цената на водата хората в Хасково няма да получат по-добра услуга, защото няма обвързаност между драстичното повишение на водата с течовете в системата, напротив - загубите на вода ще станат още по-големи. Няма подобрение в показателите за качеството на водата, напротив – стават по-лоши. Няма и заложени показатели за подобряване на обслужването.

Доклад на сайта на РЗИ сочи, че във водата в областта има хлор, манган, а на места и остатъци от уранови съединения. Над 50 населени места в Област Хасково нямат годна за пиене вода, част от селата са на воден режим, 50% са течовете в системата в част от общините, има населени места с водоноски. На фона на тази картина ВиК-Хасково увеличава цената, посочи още Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че увеличението е особено драстично за населените места с гравитачно водоподаване. В село Поповец цената на водата до края на юли е била 0,65 лв, а сега ще е 2,87 лв. на кубик и то защото няма пречистващата инсталация. В общините, където има прочистване на отпадните води цената е 3,51 лв. на кубик. Същото увеличение като в село Поповец е и в село Малък извор - увеличението е с 342%, обясни още Манолова.

Кметицата на с. Поповец посочи, че населеното място е богато на вода, но сега трябва да се дадат повече пари, за да достига водата до жителите на селото.

В селото е проведено общоселско събрание и хората са се разбрали да не допускат ВиК-инкасатор да засича водомерите. Ако не бъдем чути, ще излезем да блокираме пътища с протести. Всички жители на селото казват, че направените канализации и каптажи са изградени с лични средства. Всеки е бил ангажиран да окопава пред къщата си и да си полага канализацията. Това увеличение е непосилно и неправилно, каза още кметицата.

Кметът на село Малък извор също заяви, че няма да се допускат ВиК-инкасатори да засичат водата на новата цена.

Жителите на с. Малък извор и на с. Поповец ще плащат по-скъпа вода от жълтите павета заради принципа на единната цена на водата. Истинското решение на въпроса с единната цена би следвало да се случи в следващия парламент, заяви Манолова и припомни, че със законопроект до депутатите е предложила да се отмени единната цена на водата и да позволят на кметовете, общинските съветници и гражданите да отменят тези решения.

Манолова съдейства на кметовете на село Поповец и на село Малък извор със сигнал до Върховната административна прокуратура (ВАП) за незаконното увеличение на цената на водата, тъй като в момента единствено ВАП може да обжалва тези решения.

Тагове: Новини