Начало/Манолова: Удължаването на мандата е прoтивоконституционно намерение без прецедент

Манолова: Удължаването на мандата е прoтивоконституционно намерение без прецедент

30.06.2020

Манолова призова Борисов да обясни къде са парите за машините за гласуване и къде са машините

Управляващите искат да удължат мандата си. Борисов иска да спаси властта си, а не бизнеса и работните места. Подобно противоконституционно намерение и действие е без прецедент в новата българска история. Но от Борисов само това не бяхме видели.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в „Лице в лице“ по бТВ.

Чухме негов министър, който твърди, че не трябвало да мислим за мандата на парламента като за четиригодишен, че можело да се случи военно или извънредно положение и може да се удължи мандатът с месеци. Министърът не е ясновидка, за да знае какво ще се случи тогава, но изявлението му, осем месеца преди изборите, е показателно за намерението да се брани със зъби и нокти до последно това управление, допълни Манолова и каза, че ГЕРБ правят и юридически консултации по намерението си за удължаването на мандата.

Според нея причината за това е, че се очакват сериозни европейски средства за възстановяване на икономиката след кризата с коронавируса.

Ясно е, че като продължат да насочват европари към приятелския кръг от фирми, към тези, които им осигуряват изборите, това ще подкопае честността на вота. Европарите и българските пари за антикризисни мерки, които премиерът и неговият финансов министър щедро обещаваха от телевизионните екрани, така и не са стигнали до българските граждани. Българското правителство, начело с Борисов не успя да омекоти удара на кризата. Другите държави започнаха да излизат, а ние продължаваме на задна скорост, подчерта Манолова.

Това е правителство на уж народна партия, което остави народа си без подкрепа. Няма друга европейска държава, която да е оставила без подкрепа фирмите, гражданите, домакинствата.

Появява се нова политическа сила – гневът на българските граждани. Наесен ще има народно недоволство. Предстои есен на глада и на торнадо от гладни бунтове. Хората обедняват, фирмите фалират, а държавата няма мерки за подкрепа, категорична бе тя.

Министерството на икономиката с програмата „Конкурентоспособност“ е пълен провал, допълни тя и подчерта, че по официални данни 28 хил. фирми са подали заявления за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. за малки и микропредприятия, а се оценяват около 1000 фирми на седмица.

Тези пари бяха нужни на микропредприятията в първата фаза на кризата. Още не е стартирала програмата за подкрепа от 30 до 150 хил. лв., не са обявени условията, не е ясно кога ще стигнат парите до фирмите, каза Манолова.

 

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че еднократната помощ от 375 лв. за родители в неплатен отпуск е стигнала едва до 2500 души, а творчески стипендии са получили по-малко от 500 човека.

Бизнесът в момента е на колене. Малкият и средният бизнес е абсолютно извит. Хората продължават да се тревожат за бъдещето си, 100 хил. повече са безработните от началото на кризата.

Относно социологическите агенции Манолова заяви, че от „Изправи се.БГ“ планират да се обърнат към  Асоциацията на социологическите агенции в България за правшла за обективна социология и да се спре с фейк социологията, която някое социолози си позволяват системно.

Става дума за политическите права на българските граждани и откровената манипулация с данни. Това си е търговия с влияние, когато по телевизията се говорят небивалици, които нямат нищо общо с истината и които след това на избори се потвърждава, че не са истина, каза Манолова.

Освен коректна социология с правила, за да имаме честни избори, трябва да има и машинно гласуване, допълни тя и припомни, че през февруари тази година премиерът Борисов е обещал средства за 13 000 или 15 000 машини за гласуване, но досега все още не са обявени обществени поръчки.

За електронното гласуване, което също е записано в Изборния кодекс, също не се прави нищо. На следващите избори партиите и гражданските организации трябва да се ангажират с осигуряването на международни наблюдатели заради честността на вота, заради кражбата на вот, заради манипулациите, заради всички измами, които се прилагат по време на избори, каза още Манолова.

Председателят на "Изправи се.БГ" припомни, че Законът за частния фалит е внесен от нея парламента в качеството й на омбудсман преди една година.

Преди месец внесохме и Закона за колекторите. Депутатите да не се ослушват, а да го внесат за разглеждане, защото този закон е нужен на българските граждани, каза още Манолова.

Тагове: Новини