Начало/Манолова: Утре ще поискаме оставката на Сачева заради неизплатените пари за малкия бизнес

Манолова: Утре ще поискаме оставката на Сачева заради неизплатените пари за малкия бизнес

23.01.2021

Утре от 11:30 ч. представители на затворени бизнеси, които не са получили подкрепа и активисти на "Изправи се.БГ" ще организират събитие пред Министерския съвет, за да поискаме оставката на социалния министър. Имаме сигнали от граждани, които не са получили по 24 лв. на ден за служителите от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас, които ще се включат в събитието.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Плевен, където днес откри офис на организацията.

Тя допълни, че социалният министър е обещала до края на декември 2020 г. служителите на затворените бизнеси е трябвало да получат 24 лв. на ден подкрепа, но до края на декември одобрените за помощта са 14 500 по данни на Агенцията по заетостта. Не е ясно колко от хората са получили реално пари. Според данни на работодателски организации са дадени между 500 хил. и 1 млн. лв., от обещани 50 млн. лв., обясни Манолова.

Основен приоритет на "Изправи се.БГ" е рязкото увеличаване на доходите на работещите българи и преизчисляване на пенсиите, зелените каузи, ревизия на безобразията на 11-годишното управление на Борисов. Имаме ясен план за подкрепа на бизнеса и на обикновените граждани в условията на криза. Досега има само обещания, а фирмите и хората се оправят който както може, допълни Манолова.

Затворените бизнеси трябва да са подкрепени, милионите да стигнат до хората, а не до приятелския кръг на властта, категорична е тя.

"Изправи се.БГ" издига кандидати за кметове за частичните местни избори на 28 февруари. За село Николаево кандидат ще е Ваня Орозова, а за село Славовица, община Долна Митрополия - Галя Игнатова. Другата седмица ще представим и кандидатът ни за община Мъглиж, област Стара Загора, съобщи още Манолова в Плевен.

Тази седмица открихме офиси на "Изправи се.БГ" в Петрич, Нови пазар и Плевен. През следващата седмица ще открием офиси в Перник и Кюстендил. Към Гражданската платформа продължават да се присъединяват граждански организации. Целта ни е демократичните извънпарламентарни субекти да създадем критично мнозинство в следващия парламент, каза още Манолова.

Тя допълни, че "Изправи се.БГ" има готова законодателна рамка, която е в защита на зелените каузи и на хората срещу монополите. Имаме ясен план за подкрепа на бизнеса и на хората, обясни председателят на Гражданската платформа.

Тагове: Новини