Начало/Манолова: Чекмеджето се отвори за коалиция, но чу твърдо „не“

Манолова: Чекмеджето се отвори за коалиция, но чу твърдо „не“

07.05.2021

„Изправи се! Мутри вън!“ сме платформата на активните граждани. Ние бяхме изпратени в парламента, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии, тези които работят на по две места, за да осигурят препитание на своите семейства. Тези хора не искат да слушат и да виждат това, което произведе 45-ия парламент – партии, които се занимават със себе си, които се занимават с партийните си интереси, вместо с интересите на обикновените български граждани.

Само за девет пленарни дни от общо 25 дни живот на 45-то Народно събрание ние внесохме 31 законопроекта и проекти на решения. В тези законопроекти ние предлагахме конкретни мерки за подкрепа на най-уязвимите групи, за повишаване на доходите, за подкрепа на пенсионерите и за по-добър достъп до здравеопазване. Социално мислещите депутати от ГЕРБ не внесоха нито един законопроект, извън Изборния кодекс, нито един проект на решение. Има парламентарни групи, които не внесоха нищо, нито един документ, който да е свързан с проблемите на обикновените български граждани.

Не забравихме пенсионерите. Както обещахме освен нашето предложение за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., което така и не беше разгледано, внесохме и предложение парламентът да осигури тези 50 лв. добавка към пенсиите да е осигурена до края на 2021 г. и хората да са спокойни, независимо как се сменят служебен кабинет или редовни правителства, че ще си получат тези 50 лв. в условията на криза. Но се намериха депутати и Парламентарни групи, които не подкрепиха влизането в дневния ред на това предложение.

Няма пари за пенсионерите, но има пари за приятелските кръгове.

Не забравихме малките и средни фирми и както обещахме, предложихме 200 млн. лв. пряка финансова подкрепа за малките и средни фирми. Предлагаме по четири средни заплати за фирми и самоосигуряващи се лица с намалели обороти над 30 %, не само за затворените бизнеси, но и подкрепа за тези, които са "свили" своята дейности в резултат на пандемията. Намериха се партии, които блокираха подкрепата за самоосигуряващите се лица и за малките фирми още на бюджетна комисия и този законопроект така и не беше разгледан от парламентарната комисия. Няма пари за бизнеса, но има пари за приятелския кръг.

Не забравихме и хората с увреждания. Както обещахме, заедно с “Има такъв народ“, внесохме предложение за промени в Закона за личната помощ и текстовете да бъдат възстановени така, както бяха приети от 44-то Народно събрание след протестите и многомесечен палатков лагер пред парламента на майките от "Системата ни убива". Но се намериха политически партии, които блокираха разглеждането за Личната помощ на комисия.

Има ли пари за хората с увреждания? Няма. Има пари за приятелските кръгове.

Не забравихме и потребителските проблеми на гражданите. Внесохме, както обещахме, Закон за частния фалит, който би бил жизнено важен за хората, изпаднали в дългово робство, защото Конституционният съд се произнесе преди десет дни и отмени десетгодишната абсолютна давност, приета от предишния парламент. Сега хората са оставени в ръцете на финансовите институции, на фирмите за бързи кредити, на колекторските фирми.

Внесохме и Закон за колекторите, който няма шанс да влезе в парламентарна комисия. Днешното изслушване на КЕВР е по предложение на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", защото за нас сметките на хората за ток и парно са важни. Благодарение на това чухме уверение от КЕВР, че ще бъдат защитени интересите на потребителите при определянето на цените за следващия период.

Именно от "Изправи се! Мутри вън!" настояхме от първия час на този парламент да бъде внесен Планът за възстановяване и устойчивост в парламента и след това да бъде изпратен в Еврокомисията, защото бизнесът очаква тези пари, наистина, по възможно най-бързия начин. Отговорност на правителството е постигнатите договорености с Министерство на икономиката за над 600 млн. лв. наистина да бъдат реализирани и тези жизненоважни пари да стигнат до българските фирми.

Ние внесохме за незабавно разглеждане отпадането на лимитите в НЗОК. Темата здравеопазване е важна за нас, но ние я облякохме в конкретен законопроект, който така и не беше разгледан от Комисията по здравеопазване, но предложението ни за промени в Закона за лечебните заведения беше прието на първо четене. Надявам се, че следващият парламент ще приеме този проект и ще има възможност безобразните назначения на партийни калинки, на хора без експертиза в ръководството на болници да са отменени и да има прозрачни, справедливи и честни конкурси, които да могат да бъдат обжалвани пред българския съд.

Именно ние от "Изправи се! Мутри вън!" настояхме депутатите да намалят заплатите си от три средни работни заплати – както го смятахме с колегите скептици от последните редове - 7000 лв. на една средна работна заплата в публичния сектор от 1 400 лв. Може да се провери по стенограмите подкрепи ли някоя парламентарна група това предложение за намаляване на депутатските заплати. По един или друг начин всяка партия намери начин как да не подкрепи това предложение.

45-тото Народно събрание направи две много смели крачки за изгонване на мутрите от управлението и за възстановяване на базовата справедливост в българското общество. Първо, беше въведен мораториум върху сделките и назначенията на властта, като проект за такъв мораториум беше въведен и от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“. Второ, създаде се Комисия по ревизията. И двете възпламениха яростен отпор от властта. Шпиц командите на Борисов направиха всичко възможно да блокират дейността на Комисията по ревизия, а решението за мораториум беше изпратено в Конституционния съд. За девет дни това Народно събрание показа, че мутрите си тръгват от управлението с яростна съпротива, с цената да се брани статуквото с всички средства от управляващата доскоро партия ГЕРБ.

За общо девет пленарни дни от 25 се видя, че мутрите си тръгват и че коалиция с тях няма да има. Няма да има коалиция със зависимите, няма да има коалиция с "модела на чекмеджето". Въпреки че, чекмеджето се отвори за коалиция и чу твърдия отговор „не“.

Комисията по ревизия се превърна в гарант за възстановяване на справедливостта. С първите сигнали започна да излиза истината за мръсните тайни на властта и тази комисия ще продължи своята работа. Да, сигналите на г-н Илчовски, на останалите изнудвани хора и рекетирани бизнеси ще стигнат не само до българската прокуратура, но и до европейската прокуратура, за да има истинско разследване на безобразията и на рекета, на който е подложен българският бизнес по време на управлението на Борисов.

Народното събрание вече не е посмешище в каквото го превърна Борисов.

Тагове: Новини