Начало/Манолова: Ще дам на Борисов карта на сметищата – да ги обиколи с джипа си

Манолова: Ще дам на Борисов карта на сметищата – да ги обиколи с джипа си

24.02.2020

Търсим един смел депутат, който да внесе законопроекта срещу боклука, каза Манолова

Ще дам карта на Борисов да обиколи с джипа си незаконните сметища в държавата. Отговорността, че България е кошчето за боклук на Европа, е на премиера. 30 са незаконните сметища само в района на Нови Искър. Къде е общината? Къде са Министерството на околната среда и водите и МОСВ?

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Студио Хъ“ по Седем осми ТВ.

„Търся поне един смел депутат, който да внесе предложените от „Изправи се.БГ“ и от Инициативните комитети промени в Закона за управление на отпадъци. Промените, предложени от парламентарните групи, не решават проблемите на хората“, каза тя.

„Представихме законопроект, който написахме заедно с Инициативните комитети от различни български градове, преди около десет дни. Настоявахме депутатите да го припознаят и да сложат някакъв ред в дейностите с отпадъци. Никой нищо не внесе. След обявяването на нашия проект, парламентарните групи на ГЕРБ и БСП внесоха свои законопроекти, но те са половинчати, символични, палиативни“, допълни Манолова.

Тя е категорична, че с промените в закона трябва да се забрани вноса на отпадъци от трети страни, а от страните в Европейския съюз да не се допуска внос на отпадъци над капацитета на инсталациите могат да третират.

„Трябва да има видеонаблюдение на площадките, да има по-сериозни изисквания към фирмите, които да включват високи банкови гаранции, да има GPS системи на превозните средства, с които се превозват отпадъци. Трябва принципът на мълчаливо съгласие да бъде заменен с принципа на мълчаливия отказ. Сега, ако искате да отворите фризьорски салон или да си остъклите терасата, трябва да получите отговор иначе се счита за мълчалив отказ. Ако обаче подаде заявление за разрешение за дейности с отпадъци, липсата на отговор се счита за съгласие“, обясни Манолова.

Тя обясни още, че от 1 юли 2020 г. се очаква да се увеличи цената на тока заради либерализацията на електроенергийния пазар, увеличението на цената на парниковите емисии, състоянието на ТЕЦ „Марица Изток“, както и заради законопроекта, внесен от депутатите, с който се предлага да се отпусне над 200 млн. лв. държавна помощ за 190 фирми.

„Скандалното е, че списъкът с фирмите, които ще получат държавната помощ, се изготвя от самите фирми. Заради държавната помощ и останалите предпоставки, цената на тока ще се увеличи с до 7 лева. Никой не излиза да го каже ясно и публично “, допълни Манолова.

„Няколко месеца преди либерализацията все още не е ясно как ще се случи тя. Информация има единствено в интервюта с председателя на Комисията по енергетика в парламента“, каза още тя.

„Хората са на предел, същото се случва и с водата. Водната реформа се изразява единствено във вдигане на цената на водата, но не се подобрява качеството на услугата, хората са на режим на водата, а водопреносната мрежа не се подменя“, заяви Манолова и подчерта, че в селата около Шумен, където водоснабдяването е гравитачно, плащат с един лев по-скъпа вода от потребителите в София.

„Поздравявам гражданите на Самоков, които са първите, които решиха да се отделят от ВиК-асоциацията и да създадат общинско ВиК-дружество. Предстои им труден път, в който ние от „Изправи се.БГ“ ще ги подкрепим“, допълни Манолова.

Тагове: Новини