Начало/Манолова: Ще има торнадо от гладни бунтове наесен

Манолова: Ще има торнадо от гладни бунтове наесен

23.06.2020

Властта прекали с липсата на каквато и да е подкрепа за обикновените граждани и малкия бизнес, каза Манолова

Властта да не си затваря очите, а да види истинската картина. Ще има торнадо от гладни бунтове наесен – не само в Силистра, но в цялата страна. Хората фалират, нямат доходи, никаква помощ не стига до тях и ако лятото тези проблеми не са ескалирали, есента ще ескалират.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Силистра, където тя се срещна с граждани, превозвачи, производители и рибари.

Властта прекали с липсата на каквато и да е подкрепа за обикновените граждани и малкия бизнес. Няма друго правителство в Европа, което да е оставило хората да бедстват по този начин във времена на икономическа криза, каза Манолова.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че мерките на правителството не са достигнали до рибарите, до малкия бизнес, до малките превозвачи и до ресторантьорите, като допълни, че едва около 15 хил. от 380 хил. малки фирми в страната са взели изобщо някакви мерки.

Тя допълни, че основен проблем на обикновените хора са бедността, безработицата и ниските доходи, като добави, че има и скрита безработица, която социалното министерство изобщо не отчита.

Тя допълни, че повече от 10 години не са преизчислявани пенсиите, а това би струвало 800 млн. лв. Първото, което ще направим, е преизчисление на пенсиите, каза тя и добави, че в 19-те мерки за 19 месеца на „Изправи се.БГ“ има три акцента:

Програмата „Работа за всеки“, за създаване на 200 000 нови работни места за 2,5 млрд. лв. Програмата „Семейни стопанства“, която да осигури заетост на 100 000 работници за 900 млн. лв. и програмата „България е моето вкъщи“, с която да се създадат 50 000 работни места за 200 млн. лв., с които да се подкрепят малкият и семейният бизнес.

Властта обаче казва, че няма пари. Същевременно похарчиха 1,5 млрд. лв. за антикризисни мерки, които никой не видя и стигнаха само до приятелския кръг на Борисов. В края на всяка година разпределят 2,5 млрд. лв. за текущи разходи, а обикновените хора едва свързват двата края, добави Манолова.

Попитана дали ще прави политическа партия тя отговори, че „Изправи се.БГ” е гражданска платформа, а не политически проект. На 23 май на протеста пред Министерския съвет платформата обяви, че ще се направи ревизия на управлението на Борисов и как правителството харчи парите на данъкоплатците, каза тя.

Попитана за оценка на партията на бизнесмена Васил Божков Manolowa отговори:

За бизнесмена Васил Божков питайте премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Те са имали близки отношения дълъг период от време.

На въпрос за проблема на рибарите в Силистра, с които тя направи срещи, Манолова отговори, че не е нормално шефът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и министърът на земеделието Десислава Танева да не са идвали на място и да не са запознати с проблемите на рибарите, свързани с улова на дунавската скумрия и бялата риба, които са позволени в румънския участък на река Дунав и забранени за българските рибари. Проблемът и с улова, и с късането на мрежите на нашите рибари от румънските фериботи и плавателни съдове е от години и може да се реши на междудържавно ниво, каза Манолова.

Ако властта искаше, да ги беше решила досега, категорична бе тя.

Тагове: Новини