Начало/Манолова: Ще настояваме за нов иск за несъстоятелност на фирма „Спарки“

Манолова: Ще настояваме за нов иск за несъстоятелност на фирма „Спарки“

14.01.2020

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова ще настоява на 3 февруари Инспекцията по труда в Ловеч да подаде нов иск за обявяване на фирма "Спарки" в несъстоятелност за това, че не е изплащала заплати на работниците си.

До това решение стигнаха Манолова и служителите на фирмата след срещата вчера в Ловеч. Хората не са получавали заплати повече от шест месеца.

Работниците на предприятието подадоха сигнал до гражданската платформа и посетиха приемната на 8 януари в София, когато я поканиха в града да обсъдят решението на проблема.

"Има достатъчно механизми, с които може да се гарантира, че работниците ще си получат трудовите възнаграждения. Като омбудсман се погрижих за това депутатите да приемат закон, с който работниците да бъдат гарантирани, че в подобни ситуации ще получат заплатите си. 4000 души са си взели заплатите, като сумата на изплатените възнаграждения е над 8 млн. лева за 2018 г., а за 2019 г. са над 5 млн. лева", заяви Манолова.

Тя допълни, че според анализ, направен от нея и екипа й, предприятието работи на загуба от 10 години, дължи 3 милиона за заплати на работниците и 4 млн. лева за осигуровки. По думите на служители на фирмата общата сума на задълженията на фирмата е близо 100 млн. лв.

"След като Инспекцията по труда е подала иск за производство по несъстоятелност, искът е оттеглен и по настояване на работодателя делото е прекратено с твърдения, че фирмата е пред преструктуриране и че очаква нови кредити и разсрочвания на задълженията", обясни още Манолова и заяви, че когато на 3 февруари бъде подаден нов иск, отново ще посети Ловеч.

Тагове: Новини