Начало/Манолова: Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите да започнат от 1 октомври

Манолова: Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите да започнат от 1 октомври

26.07.2021

Манолова предлага еднократна помощ за раждане на първо, второ и трето дете в размер на 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв.

Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите семейства и децата да започнат от 1 октомври. Месечно за бюджета преизчисляването на пенсиите струва около 80 млн. лв., а подкрепата за семействата - около 65 млн. лв. Финансовия министър обяви, че има събрани допълнително 1,5 млрд. лв. Тоест, бюджетът може да си го позволи.

Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред медиите в Кюстендил, където днес се срещна с граждани.

За три пленарни дни изпълнихме няколко обещания. Внесохме законопроектите за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. и за подкрепа на младите семейства с деца. Утре ще внесем и промени в Закона за ВиК, предвид предстоящото повишаване на цените на водата без това да води до подобряване качеството на услугата. Ще поставим на дневен ред и ревизиране на сметките за ток и парно, посочи Манолова.

Предлагаме увеличаване на майчинството през втората година на 60 % от брутната заплата на майката, но не по-малко от минималната работна заплата. Предвиждаме и еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. За второ и трето дете предлагаме 10 000 лв. еднократно, ако единият родител работи и се осигурява в последните две години, допълни Манолова.

Предложихме и парламентът прие създаването на Комисия по ревизията и Комисия за разследване на полицейското насилие и незаконните подслушвания, заяви още тя.

На срещата ни с областния управител на Кюстендил поехме конкретни ангажименти за привличане на инвестиции в региона, възстановяване на напоителни системи и подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци, поставяне на темата с язовир Кюстендил, допълни Манолова.

Наш ред е да работим и да оправдаем доверието. Успяхме да вкараме законопроектите в подкрепа на най-уязвимите. Офисът на "Изправи се.БГ" ще продължи да работи постоянно и гражданите ще могат да подават своите сигнали и предложения, заяви народният представител от Кюстендил Галина Таваличка.

Тагове: Новини