Начало/Манолова: Ще оставим ли турската държава да избере българския президент?

Манолова: Ще оставим ли турската държава да избере българския президент?

17.11.2021

Не бива да оставим след Гешев в президентството да влезе човекът на Борисов.

Изключително съм притеснена от начина, по който се проведоха изборите в Турция. От 87 хил. гласували, 85 хил. гласуват за един кандидат – този на ДПС. В секциите са гласували повече хора, отколкото технологично това е възможно, като в близо 30 секции са гласували по над 1000 човека, когато за всички е ясно, че повече от 600 души не могат да гласуват в една секция за 12 часа. Това заяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова в интервю за Лице в лице по btv.

Манолова подчерта, че днес са изпратили сигнал до ЦИК с искане да се изпратят указания на секционните комисии в чужбина декларациите, с които се декларира, че няма да се гласува на друго място, да се попълнят лично пред секционната комисия вместо както беше в неделя, когато не е ясно къде и от кого са попълвани декларациите.

Председателят на Изправи се.БГ призова членовете на СИК от големите партии, които сега имат представители в южната ни съседка да следят за изпълнението на това изискване. И напомни, че, когато на 11 юли от Изправи се.БГ имахме представители там, не допуснахме нарушения и манипулации. А Министерство на външните работи да предприеме необходимите действия, за да се спази закона и срещу опасната намеса на турската държава в изборите.

Според Манолова е ясно, че такава намеса е имало, защото имаше създадена организация с извозване с автобуси, с организиране за участие на българите в Турция, откровени призиви от турските медии да се гласува за един кандидат, който е описан по етнически признак. На база етнос на един от кандидатите вървят призиви от турската държава за гласуване. Имаме всички причини да се притесняваме, че и сега ще има сериозен организиран вот за кандидата на ГЕРБ г-н Герджиков.

„Ще оставим ли българският държавен глава да бъде избран от друга държава? Ще оставим ли Турция да избере българският президент или ще излезем и ще изберем достойният български генерал Радев?“ – реторично попита Манолова и призова българския народ да не се успокоява и успива от голямата разлика между Радев и Герджиков.

Нищо не е предрешено, нека в неделя да излезем и да гласуваме, защото отборът на Герджиков се строява.
Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ подчерта, че в момента се опитват да изчегъртат достойния български президент Радев. „Затова в неделя не бива да оставим след Гешев в президентството да влезе човека на Борисов. Не трябва да оставяме Борисов да влезе през президентството обратно във властта.“ – предупреди Манолова.

Съпредседателят на Изправи се БГ! Ние идваме! заяви, че са загубили тези избори, но нямат намерение да обвиняват нито президента Радев, нито служебното правителство за това. Според нея енергията на протестите се преля в новия политически проект, надеждите за правителство на промяната бяха насочени основно към Продължаваме промяната. Ние искаме тази надежда да бъде реализирана, да се състави правителство, което да реализира реформите и да подкрепи хората в задаващата се тежка и трудна зима. Манолова допълни, че Продължаваме промяната взеха от представителите на всички формации на протеста и тъй като Изправи се бяхме най-малки, при нас се оказа фатално. Важно е, като отнемат от нас, от Демократична България, от Има такъв народ, какво ще постигнат те. Това е важно за българския народ.
На въпрос дали има договорки за участие в евентуален кабинет, Манолова отговори: „Аз работа на си търся, защото си имам адвокатска кантора и ще имам някакво време да си приведа делата в ред. Но се радвам, че Борисов за втори път загуби избори и има шанс да има правителство на промяната. И ние като гражданска платформа ще подкрепяме или ще бъдем коректив и ще се борим исканията на хората от площада наистина да се случат.“

И завърши: „Ние правим това, което сме правили досега в и извън парламента. Ние не тръгваме сега из страната, защото не сме се прибирали. Ние сме гражданска мрежа и при нас са различни инициативни комитети, хора с кауза и повече от всякога хората имат нужда от подкрепа на прага на тежката зима и трябва да се предприемат нужните мерки за повишаване на доходите и за овладяване на нарастващите сметки. Ако това не се случи, ще сме достатъчно критични към всяка власт.“

Тагове: Новини