Начало/Манолова: Ще подкрепим протеста за ВиК-Берковица, ако започне гласуване на Закона за ВиК

Манолова: Ще подкрепим протеста за ВиК-Берковица, ако започне гласуване на Закона за ВиК

19.11.2020

Жители на Берковица са готови да затворят с протест прохода "Петрохан", за да не се одържави ВиК-Берковица

"Изправи се.БГ" ще подкрепи протест за запазването на общинското ВиК-дружество в Берковица, ако започне гласуване на новия Закон за ВиК. Не трябва да се допуска този Закон да се гласува в парламента. Той не решава нито един проблем във ВиК-сектора, напротив - задълбочава ги. Написан е неграмотно и е лобистки закон, който защитава държавните ВиК-дружества.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова по време на среща с граждани и местната власт в Берковица. Поводът за срещата е одържавяването на общинското ВиК-дружество в Берковица.

Нашата Гражданска платформа включва и подкрепя основно инициативни комитети и граждански организации, които се борят за въздух и вода, срещу презастрояването, зариването на страната с боклук и изсичането на горите. През февруари подкрепихме протеста на граждани в Самоков, които искат да излязат от ВиК-асоциацията в София, допълни Манолова.

Жителите на града са готови да затворят прохода "Петрохан" в знак на протест, ако започне гласуване на Закона за ВиК, който предвижда национализиране на ВиК-дружествата.

По време на срещата стана ясно, че досега са събрани 7392 подписа на граждани от Берковица, които са против присъединяването на ВиК-Берковица към ВиК-асоциацията в Монтана.
Централизира се корупцията във ВиК-сектора, като се създава държавен ВиК-холдинг и се одържавяват ВиК-дружества, категорична е Манолова.

В момента цената на водата в Берковица е 1,45 лв., а ако ВиК-Берковица влезе във ВиК-асоциацията в Монтана, цената на водата ще е над 3 лв. В Хасково, Търговище и Шумен плащат цена на вода с лошо качество, колкото в Швейцария, където водата е 2 евро и е с по-добро качество, подчертаха граждани.

Манолова подчерта, че в проекта на Закона за ВиК има редица проблеми. Един от тях е повишаване на цената на водата заради одържавяването на ВиК-дружествата и заради въвеждането на три такси достъп, които ще се плащат, независимо дали се използва услугата, обясни тя.

Предвижда се и нова Комисия за ВиК, която да се състои от трима души, избрани от Народното събрание и да взима решения за цената на водата с мнозинство от двама души. Създава се и нова администрация за събиране на вземанията от потребителите. С това се дава бърза писта за частните съдия изпълнители и за колектори, посочи Манолова.

По-рано днес Манолова изпрати становище до МРРБ в рамките на процедурата на обществено обсъждане и призова проектът на Закон за ВиК да бъде оттеглен.

Тагове: Новини