Начало/Манолова ще подкрепи в съда над 100 миньори от „Оброчище“, които не са взимали заплати

Манолова ще подкрепи в съда над 100 миньори от „Оброчище“, които не са взимали заплати

09.06.2020

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще подкрепи миньорите от мина „Оброчище“ на 10 юни 2020 г. (сряда) на делото за обявяване на предприятието в несъстоятелност. Над 100 работници имат да получават възнаграждения от работодателя.

Делото ще бъде в Окръжен съд – Добрич, на ул. „Д-р Константин Стоилов“ 7. След заседанието Манолова ще даде изявление за медиите пред съда.

На заседанието ще бъде решено кой от кредиторите да плати разноските по производството за обявяване в несъстоятелност на фирмата концесионер „Евроманган“.

Припомняме, че средствата, които всеки от кредиторите трябва да предплати са според вземанията, за които се претендира. Фирмата-концесионер има задължения към държавата за над 5 млн. лв. От тях повече от 370 хил. лв. са към работниците и около 200 000 към Енерго про. Разноските за НАП са на стойност 24 920 лв., но до 27 май единствено Енерго про е заплатило дължимата сума от 500 лв.

След това Манолова ще се срещне с пчелари в гр. Добрич, в хотел „Добруджа“. Изявлението за медиите ще бъде пред хотела след края на срещата (след 14:00 часа).

Припомняме, че на 2 юни 2020 г. Манолова се срещна с миньорите, които имат да взимат от работодателя 16 и повече заплати, за да съдейства за подаването на документите им към Фонда за гарантиране на вземанията.

По думите на синдика Иван Манолов работодателят не е подавал навременна и коректна информация към НАП и НОИ, което прави невъзможно изготвянето на справките за заплатите на работниците. Справките са необходими за процедурата за получаване на възнагражденията им от Фонда за гарантиране на вземанията.

На срещата стана ясно, че Фондът за гарантиране на вземанията се е съгласил да изчака миньорите да подадат документите си и след изтичането на тримесечния срок.

Тагове: Новини