Начало/Манолова: Ще предложим 369 лв. минимална пенсия между първо и второ четене на бюджета

Манолова: Ще предложим 369 лв. минимална пенсия между първо и второ четене на бюджета

24.08.2021

"Изправи се БГ! Ние идваме!" ще подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета на служебното правителство, каза Манолова

Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване, предложена от служебното правителство. С увеличението средно с 12,5 %  на всички пенсии обаче част от хората с най-ниски пенсии ще бъдат ощетени. Те ще получават с 10 лв. по-малко от досегашните 350 лв. Именно за това между първо и второ четене на бюджета ние ще внесем предложение минималната пенсия да стане 369 лв.

Това заяви днес председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на заседанието на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

Тя подчерта, че добавката от 50 лв. струва 105 млн. лв. месечно, актуализацията на служебния кабинет ще струва 133 млн. лв. месечно, а 154 млн. лв. ще струва минималната пенсия да стане 369 лв.

Увеличение средно с 12,5 % не е преизчисляване на пенсиите, а актуализация. Ние ще настояваме от 1 януари 2022 г., с редовния бюджет, темата за преизчисляването на пенсиите да бъде довършена. Внесли сме законопроект за преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход от 2018 г. – 889,90 лв., припомни Манолова и заяви, че това е задължителна стъпка за преодоляване на дисбаланса между пенсиите.

След като направим съответните изчисления, ще предложим и социалната, инвалидната и други пенсии, които са обвързани с размера на минималната пенсия, да достигнат 369 лв., каза още тя.

Тагове: Новини