Начало/Манолова ще участва в общественото обсъждане в КЕВР за поскъпването на водата в Търговище

Манолова ще участва в общественото обсъждане в КЕВР за поскъпването на водата в Търговище

10.02.2020

Гражданите на Търговище, Попово, Омуртаг, Антоново, Опака изобщо не знаят, че предстои да им се увеличи цената на водата, пише в сигнал до Манолова

 

Утре, 11 февруари, председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, ще участва в общественото обсъждане в КЕВР, на което ще се разгледа бизнес-планът на ВиК-Търговище и повишаването на цената на водата в областта.

Към момента гражданите на Търговище и околните общини и населени места в областта не са запознати с предстоящото увеличение на цената на водата. Именно граждани от Търговище и Попово изпратиха сигнал до Манолова с молба да участва в заседанието на КЕВР на 11 февруари 2020 г., на което ще се обсъжда цената.

Припомняме, че Търговище, заедно с областите Хасково, Пазарджик и Кюстендил, е област без утвърден до момента бизнес-план и където водата не е повишавана от 2015 г.

На утрешното заседание на КЕВР ще се обсъди повишаването на цената на водата в област Търговище от 2,64 лв. на кубик до 3,20 лв. на кубик с ДДС.

Повишението трябва да влезе в сила от 1 март 2020 г. и така областта ще се нареди сред тези с най-скъпа цена на водата – Добрич, Шумен и Разград.

Информацията за предстоящото вдигане на цената на водата е налична само на сайта на КЕВР, където е поместен докладът относно приемането на бизнес-плана. В него е вписана цена от 3,20 лева на кубик с ДДС, докато в протокола на Водната асоциация за Област Търговище е обсъждана нова цена на водата от 3,26 лв. на кубик.

Буди недоумение фактът, че протоколът от заседанието на Асоциацията не е публичен, но „Изправи се.БГ” разполага с документа. Заседанието е от 12 декември 2019 г., а докладът на КЕВР е от началото на февруари 2020 г.

На заседанието на Асоциацията не са присъствали представители на Община Попово, което означава, че обществеността на Попова изобщо не е информирана за предстоящото увеличение на водата там.

Тагове: Новини