Начало/Манолова: Щом е имало 3 млрд. лв. за необезпечени договори, значи ще има и за пенсионерите

Манолова: Щом е имало 3 млрд. лв. за необезпечени договори, значи ще има и за пенсионерите

09.09.2021

Ще подкрепим минимална пенсия 370 лв. и 650 лв. за втората година за майчинството

След като миналата година ГЕРБ са си позволили 3,1 млрд. лв. по необезпечени договори за „ин хаус“ и са дадени аванси по тях, пенсионерите не са разходът, който ще бутне бюджета. Пари има, така че нека се погрижим за най-уязвимите.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в Народното събрание днес пред Нова телевизия.

Бяха приети предложенията на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ минималната пенсия да стане 370 лв., а втората година от майчинството 650 лв. Единствено ние предложихме с преизчисляването на пенсиите, което предлага служебното правителство, да бъде запазена и надбавката от 50 лв. като временна мярка. След като в зала се прие надбавката да бъде 120 лв., ние ще подкрепим и преизчисляването на пенсиите от 1 октомври, и допълнително 120 лв. за октомври, ноември и декември, допълни Манолова.

Тя подчерта, че увеличението на пенсиите вече е около 15 %, а за най-ниските пенсии – около 24 %.

Предстои числата в бюджета на държавното обществено осигуряване да бъдат синхронизирани с числата в държавния бюджет. Има единомислие между всички финансови експерти, че приходите са подценени, особено тези от ДДС. Трансферът от държавния бюджет към бюджета на ДОО със сигурност ще бъде съобразен с гласуването в зала, каза още Манолова.

Тагове: Новини