Начало/Манолова: 60 % са загубите на вода в Габрово. Подобно е положението в цялата страна

Манолова: 60 % са загубите на вода в Габрово. Подобно е положението в цялата страна

13.01.2020

Близо 60% са загубите на вода в Габрово – 59,17% през 2018 година, според КЕВР и 56,72% към 30 септември 2019 година, според данни на местното ВиК. Подобно е положението в цялата страна. Въпреки водния цикъл, от доклад на КЕВР за 2018 година, ВиК-Габрово има оценка пълно неизпълнение по шест показателя, сред които и общи загуби на вода при водоснабдяване.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес пред журналисти в Габрово след мобилната безплатна приемна за граждани, която бе организирана в града.

„Тревожно е нивото и на други показатели, които КЕВР посочва за напълно неизпълнени. Такива например са броят аварии по водопроводната мрежа. В Габрово има по 48 аварии на 100 километра всяка година“, заяви Манолова и допълни, че за 2019 година са ремонтирани 0,81 % от водопроводната мрежа в града.

Манолова обясни още, че за миналата година инвестиционният план на ВиК-Габрово не е изпълнен, тъй като са били заложени 750 000 лева за инвестиции, а са инвестирани 690 000 лева.

Тя допълни, че четири села около Габрово са на воден режим, а в приемната за граждани хората са подали сигнал за това, че във високите квартали имат проблеми с водата и има случаи, при които няма вода по цяла седмица.

Преди безплатната приемна за граждани Манолова и екипът й посетиха габровското село Яворец, откъдето хората изпратиха жалби до гражданската платформа за преработка на отпадъци близо до селото.

Хората са притеснени, че площадката, където се складират 200-300 тона балирани отпадъци, се намира на 250 метра от последните къщи в селото и на 150 метра от река Янтра.

По думите им инвеститорът е поискал да се извършва мокро преработване на боклука, при което да се използва вода от водопровода, а отпадъчните води да се изхвърлят в река Янтра, което може да доведе до екокатастрофа.

Другото предложение на инвеститора е било да се използва суха преработка на отпадъците, но жителите на село Яворец се опасяват от фините прахови частици, които ще се отделят при процеса.

Манолова пое ангажимент да направи проверка за какъв срок е разрешителното за сепариране, кой го е издал, има ли изработен ОВОС и какъв е съставът на суровината, която се преработва.

Тагове: Новини