Начало/Манолова: 700 млн. лв. са превъртени през „Монтажи“ за фирми, близки до властта

Манолова: 700 млн. лв. са превъртени през „Монтажи“ за фирми, близки до властта

13.08.2021

„Монтажи“ е превъртяла 700 млн. лв. държавни средства. Този път в Министерството на икономиката и в лицето на Държавната консолидационна компания (ДКК), която си има дружество – „Монтажи“. ДКК през „Монтажи“ е възлагала на приближени до властта фирми ремонти и дейности за стотици милиони лева.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова по време на парламентарния контрол днес, на който беше изслушан служебният икономически министър Кирил Петков.

Схемата с придворни фирми трябва да бъде прекратена. Дава се възможност стотици милиони левове на данъкоплатците да отиват към фирми, близки или на бившия премиер Борисов, или на Фандъкова, или на кмета на София в сянка, заяви тя и припомни, че през 2018 г. Министерски съвет е предоставил на ДКК 500 млн. лв. от държавния бюджет за ремонт на 414 аварийни язовира.

След това ББР предоставя на ДКК заем от 130 млн. лв. От общо 730 млн. лв. са извършени ремонти на стойност 104 млн. лв. Парите обаче са преведени авансово. Последните ремонти са възложени една седмица преди изборите на 4 април. Преведени са 90 млн. лв. за ремонти на стойност 75 млн. лв., допълни тя.

На каква фаза са ремонтите на язовирите? Има ли окончателно завършени? Какво е тяхното качество? Има ли такива, които изобщо не са започнати? Колко пари реално са вложени в ремонтни дейности, попита още Манолова.

От отговора на служебния министър на икономиката стана ясно, че има шест-седем фирми, в които не са провеждани обществени поръчки или търг. Цените, по които ДКК е платила на „Монтажи“ са двойно по-високи от пазарните цени на бетона и пет пъти по-високи от пазарните цени за транспорта. Около 200 млн. лв. пари на данъкоплатците са надплатени за тези дейности, посочи министърът.

Той заяви, че до момента са завършени 10 язовира - пет пълни и пет празни, 18 са с приключили ремонти, но в момента се довършва документацията. 33 са язовирите, които имат нужда от спешен ремонт, но сред тях не е нито един от десетте завършени.

Тагове: Новини