Начало/Манолова: PCR тестовете да са безплатни, като в другите държави

Манолова: PCR тестовете да са безплатни, като в другите държави

21.10.2020

С 50 лв. добавка към пенсиите няма да прелъстят пенсионерите, те искат достойни пенсии, каза Манолова

България да последва примера на европейските държави и PCR тестовете да са безплатни за всеки. Тестовете продължават да са платени, а не е ясно кога при личните лекари ще има направления. Липсата на информация дали си заразен е неприемлива, а едно четиричленно семейство не може да си позволи 500 лв. за PCR тестове, ако се наложи.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Ямбол, където се срещна с граждани.

1,5 млрд. лв. бяха похарчени за борба с COVID-19 и трябваше да стигнат до медицинските сестри, лекарите и болниците. Притеснително е, че на фона на 1600 хоспитализирани пациенти с коронавирус, при 8000 предвидени легла, вече се говори за препълнени болници и се връщат хора. Проблемът е нежеланието на лекари и сестри да работят в отделенията за коронавирус заради неадекватно компенсиране. Нужна е реорганизация на здравната система, допълни Манолова.

Тя подчерта, че с новия бюджет се дават 350 млн. лв. повече за здравеопазване, но те са предвидени за лекарства и не е ясно дали ще намалят цената на лекарства.

Повтаря се поведението на властта при първата криза с коронавируса, когато заповедите се променяха три пъти на ден. Сега се добавя и страха на Борисов, който спи в ловните стопанства и живее в джипката. Абсурдно е в затворени пространства да не се носи маска, а навън да се носи. Хората не знаят какво се случва, а властта не знае как да управлява този процес. Изявленията в четвъртък приличат на изявления на сините каски - свели са ролята си до наблюдатели, каза още Манолова.

Неприемлива е липсата на достатъчно ваксини против грип. Има много хора, които биха се ваксинирали, но не е ясно кога ще има ваксини и как ще се разпределят, каза Манолова.

Тя е категорична, че добавките по 50 лв. към пенсиите няма да прелъстят пенсионерите, защото те искат справедливо заработените си пенсии.

Основна цел на партньорската мрежа „Изправи се.БГ“ е увеличаване на доходите. 1000 лв. минимален месечен доход за работещ човек чрез въвеждане на справедлива минимална почасова ставка и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителния доход от 2018 г., което би струвало 1.2 млрд. лв. и бюджетът може да си ги позволи, обясни Манолова.

По-рано през деня тя се срещне с жители на Ямбол, общините Стралджа и Тунджа, селата Иричеково и Чарган.

Липсата на вода в района е един от основните проблеми. Другият проблем са скандално ниските доходи, каза Манолова.

Припомняме, че през изминалата седмица председателят на „Изправи се.БГ“ беше в Стара Загора, Велико Търново, Враца, Смолян, Благоевград, Петрич, Сандански и Бургас. През тази седмица Манолова ще се срещне с граждани във Видин, Враца и Ловеч.

Тагове: Новини