Начало/Манолова: PCR тестовете да са безплатни – цената им е непосилна за хората

Манолова: PCR тестовете да са безплатни – цената им е непосилна за хората

24.10.2020

Липсата на лекари и сестри е провалът на ГЕРБ в здравната политика след 11 години управление, каза Манолова и добави, че не е очаквала финалът на ГЕРБ и Борисов да са такива

PCR тестовете да са безплатни, защото са непосилни за доходите на българските граждани. Това е нормалната европейска практика, където се прилага още дезинфекция на улиците, реорганизация на здравната система и повишаване заплащането на медицинските специалисти.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Кюстендил, където се срещна с граждани и добави, че четиричленно семейство не може да си позволи 500 лв. за PCR тестове.

Именно липсата на медицински специалисти е провалът на ГЕРБ в здравната политика за 11 години управление, каза тя и добави, че здравните власти говорят за „хартиени“ легла – такива, които са само в заповедите, защото с хората остана неразбираемо как хем са отчетени 50 хил. налични легла, хем 8000 от тях са за COVID-19, а едва 1700 са заети и в същото време болниците казват, че вече нямат свободни легла.

Пред кюстендилските медии Манолова подчерта, че е силно притеснително в пулмологията да работят само 7 души в пенсионна и предпенсионна възраст.

Тя се обяви за драстично увеличение на заплатите на медицинските сестри и лекарите и добави, че преди месеци, когато са протестирали, управляващите не са ги чули нито в София, нито в страната.

Наливат се пари без мисъл. Бюджетът на НЗОК още не е публичен, а се говори за 10% намаляване на клиничните пътеки, след като бяха увеличени с 10% през август, каза Манолова и допълни, че болниците сега имат нужда от пари освен за техника и за заплащания на медицинските специалисти.

Властта не може да се справи икономическата и здравната криза, а страхът и паниката се засилват именно заради сигналите от правителството, каза още Манолова.

Управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов приключват. Не съм очаквала финалът му да е такъв – да не влиза в Министерски съвет, да живее в джипа и да спи в ловните стопанства. Когато и да подаде оставка, все ще е късно, каза Манолова и добави, че това, което ще се стовари на следващото мнозинство, ще е страшно. Бизнесът е в паника, защото средствата от 30 до 150 хил. лв. още не са оценени и предоставени, а са за кризата от месец март и април. В същото време 100 хил. души, които останаха без работа, още не са възстановени, а уволнените са повече от намерилите работа, обясни тя.

Опитът на Борисов да „купи“ избиратели няма да успее, включително с раздаването по 50 лв. на пенсионерите, каза Манолова.

За това за „Изправи се.БГ“ приоритет е безусловното повишаване на доходите, в това число 1000 лв. за работещ човек с въвеждане на минимална почасова ставка, гъвкаво работно време, което да дава възможност за поне 1000 лв. минимален месечен доход за работещ човек, както и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2017-2018 г., заяви тя.

Тагове: Новини