Начало/Мая Манолова: Абсурдно е парламентът да вземе решение столичната топлофикация да не спазва закона

Мая Манолова: Абсурдно е парламентът да вземе решение столичната топлофикация да не спазва закона

31.08.2021

Абсурдно е с решение на парламента да се дава индулгенция на едно дружество да не спазва закона. Може ли с решение на парламента да кажем на едно дружество – в случая „Топлофикация София“, да не спазва закона, а Изпълнителната агенция по околна среда да не ги санкционира? Подобно решение ще създаде опасен прецедент, с който различни групи и сектори ще искат индулгенция да не спазват закона.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на заседание на Комисията по енергетика и климат в парламента днес. Изказването беше относно представения от председателя на енергийната комисия проект на решение, с което да се даде срок от 36 месеца, в който „Топлофикация София“ да продължи да работи в нарушение на закона и чак след три години да приведе инсталациите си в съответствие с националното и европейското законодателство. Задължението им за това е възникнало още преди четири години, но за това време не са предприели необходимите действия.

По същата логика можем да внесем проект на решение да освободим членовете на Комисията по енергетиката от задълженията по Закона за движение по пътищата и да предложим на органите на МВР да не ги санкционират, когато нарушават пътните правила, даде пример Манолова.

На заседанието на комисията бяха изслушани председателят на КЕВР Иван Иванов, председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков и изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД – Александър Александров.

„Топлофикация София“ е с привилегии, с политически чадър и за тях правилата не важат. Като финал искат парламентът да реши, че „Топлофикация София“ е толкова специална, че има право да не спазва закона, а органите са длъжни да не я проверяват и санкционират, на всичко отгоре парламентът да приеме такова решение. Време е столичният кмет, председателят на СОС и директорът на дружеството да понесат своята отговорност, категорична бе Манолова.

„Топлофикация София“ има ли някакъв план за действие за изпълнение на нормите за азотен оксид, заложени в европейското и българското законодателство, попита тя ръководството на топлофикационното дружество, заради действията на които има реален риск от 1 октомври 2021 г. столичани да останат без парно и топла вода.

От ЧЕЗ потвърдиха, че ако столичната топлофикация спре да работи, в изпълнение на решението на Изпълнителната агенция по околна среда, електроразпределителната мрежа в София няма да издържи натоварването от преминаването от над 1 млн. души на отопление на ток вместо на парно.

Столичният общински съвет се занимава с бизнес плановете на столичната топлофикация всяка година и следи за инвестициите й. Със сигурност знае, че общата загуба на дружеството е близо 1 млрд. лв. Сигурно знае и че ръководството на „Топлофикация София“ смята, че може да се приведе в съответствие с европейските изисквания след инвестиция от 190 млн. лв.  От друга страна разбираме от думите ви, че тази зима „Топлофикация София“ ще продължи да работи, но в нарушение на законодателството и на комплексното разрешително, като съзнателно трови въздуха на столичани, каза Манолова.

Тагове: Новини