Начало/Мая Манолова: Властите и институциите не забелязват мръсния въздух

Мая Манолова: Властите и институциите не забелязват мръсния въздух

09.03.2020

Вниманието на властите към опазването на чистотата на въздуха е недостатъчно. Институциите не забелязват мръсния въздух. Това е тихият ужас, който убива децата. Подкрепям всеки един, който се е изправил и иска да живее в нормална и здравословна околна среда. Какво обаче да очакваме от институции, които превърнаха държавата в сметище.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес в Благоевград, където се подписа в подписката срещу мръсния въздух в града

„По-чистият въздух е кауза на „Изправи се.БГ“. Това не е първият случай, в който подкрепяме гражданите, които се изправят, за да защитят конституционното си право да живеят в нормална, благоприятна и чиста околна среда“, допълни Манолова и заяви, че от платформата са подкрепили инициативните комитети в Шумен, Попово, Пещера, Батак, където хората са срещу намеренията за изграждане или срещу вече изградените инсталации за горене на боклук.

Тя припомни, че „Изправи се.БГ“ заедно с местните инициативни комитети, които се борят с вноса на отпадъци и инсталациите за горене на отпадъци, написаха законопроект за управление на отпадъците.

В него е предвидена забрана на вноса на битов отпадък от трети страни, а от останалите страни да се внася до капацитета на инсталациите за горене. Предвижда се още да се взема съгласието на местните общности за изграждането на инсталации за горене на отпадъци.

„Проблемът с мръсния въздух в България е един от основните проблеми за околната среда. По данни на Световната здравна организация в България умират 15 000 души годишно след усложнения заради мръсния въздух“, подчерта Манолова и допълни, че страната ни е в наказателна процедура от 2017 г., затова че не спазва европейското законодателство за чист въздух.

„Предстоят санкции от Съда на Европейския съюз, затова че България не отговаря на европейските стандарти за чист въздух“, допълни тя.

Тагове: Новини