Начало/Мая Манолова внесе законодателни промени за контрол над колекторите

Мая Манолова внесе законодателни промени за контрол над колекторите

20.04.2021

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Закона за защита на потребителите с цел прекратяване тормоза над граждани от колектори и контрол над дейността на фирмите за събиране на вземания.

Законопроектът забранява на колекторите да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си.

На фирмите за събиране на вземания се забранява и да притесняват гражданите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред колегите и работодателя им, както и да поставят съобщения за дълга на обществени места. Законопроектът позволява колекторите да търсят длъжника само писмено или по телефон, не по-често от интервал от два работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и между 20:00 и 7:00 часа. При три последователни нарушения на правилата за събиране на вземания, в рамките на половин година, регистрацията на колекторската фирма се заличава.

Със законодателните промени задълженията за обществени услуги като сметки за ток, парно, вода, телефон няма да могат да бъдат прехвърляни за събиране от колекторски фирми.

Промените предвиждат и специален единен регистър към министъра на икономиката на дружествата, които могат да събират вземания от потребители. Контролът върху тях ще се извършва от Комисията за защита на потребителите, министъра на икономиката, а когато се прехвърлят задължения по кредити - и от Българска народна банка.

Манолова въвежда и изисквания за регистрацията на колекторски фирми - капитал от 500 000 лв. и сключена застраховка „професионална отговорност“ и забранява на осъждани лица да притежават, ръководят и работят във фирма за събиране на вземанията.

Промените забраняват колекторите да начисляват върху главницата други разноски освен законната лихва. Допълнителни такси, записани услуги и други оскъпявания не следва да натоварват длъжника, категорична е Манолова.

Почти всяко българско домакинство е засегнато от колекторските фирми, което налага дейността на колекторите да бъде регулирана. Те продължават да събират задължения и в условията на тежка икономическа, социална и здравна криза, породена от пандемията от COVID-19. Причината за това е, че никой не контролира колекторските фирми, за тях няма регламент, нямат ясни законови правила за работа, няма и контролиращ дейността им орган, посочва Манолова в мотивите към законопроекта.

Тагове: Новини