Начало/Мая Манолова внесе проект на Закона за частния фалит

Мая Манолова внесе проект на Закона за частния фалит

20.04.2021

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит.

Целта на Закона за частния фалит е даване на втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други. Отчетени са всички обстоятелства, които гарантират справедливо удовлетворяване на кредиторите и осигуряват жизнено оцеляване и финансово стабилизиране на длъжниците, подчертава Манолова в мотивите към законопроекта и допълва, че в условията на пандемия се увеличават случаите на лица, изпаднали в свръхзадлъжнялост.

Проектът предвижда опрощаването на остатъка от задълженията да бъде възможно след изтичане на определен период от време, през който длъжникът извършва частични плащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с отделен акт на съда, като се извършва проверка за изпълнение на предвидените задължения.

По този начин се запазва невъзможността на частен съдия изпълнител да събира задължението от доходите и имуществото на длъжника. От друга страна, кратките срокове и възможността за обжалване гарантират бързината и справедливостта на производството, подчертава Манолова.

Законът за личния фалит предвижда три вида решения за обявяване в несъстоятелност на физически лица – с одобряване на погасителен план, с ликвидация на имущество и при липса на доходи имущество.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която липсва уредба за личния фалит на физическите лица. Необслужените кредити в България за второто тримесечие на 2020 г. са 6,7 %, което е значително над средното за Европейския съюз, посочва още Манолова в мотивите.

Тагове: Новини