Начало/Мая Манолова: Водата в цялата страна поскъпва с близо 25% средно

Мая Манолова: Водата в цялата страна поскъпва с близо 25% средно

30.11.2023

„В Берковица водата ще поскъпне с 80%. В Сливен от догодина ще плащат с 1,13лв по-скъпа вода или това са 40% повишение. Във Варна водата ще бъде 5,47лв. Най-скъпа ще е в Разград – 6,08лв/м3. В Силистра ще плащат 5,78лв за кубик. Средното повишение е близо 25%.“
Това обяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова при акция на гражданската платформа пред КЕВР преди общественото обсъждане за повишаване цената на водата от 1 януари 2024г. От сдружението облепиха сградата на КЕВР със стикери, предупреждаващи какви ще са цените в различните ВиК-та от догодина.
Манолова определи като нагло решението на КЕВР, защото практически на тъмно, без да са информирани хората се взима решение за рязък скок в цената и допълни: „Независимо, че има десетки населени места, които са без вода с месеци и години. Независимо лошото качество на водата, независимо от течовете и лошото обслужване. Независимо от всички безобразия във ВиК дружествата хората ще плащат с до 80% по-скъпа вода.“
Лидерът на Изправи се.БГ предупреди, че това няма да еднственият удар за гражданите, а от догодина и парното ще скочи с 11%, от юли месец с близо 70% ще поскъпне токът, данъци, такси осигуровки ще се увеличат с предложения бюджет за догодина. Същевременно с това продължава да няма подкрепа за водно и за енергийно бедните.
По време на общественото обсъждане в КЕВР Мая Манолова аргументира позицията си против поскъпването на водата с порочния начин на определяне на социалната поносимост на цената на водата, взимайки предвид наблюдение на домакинските бюджети, която методика и според НСИ дава отклонения до 40% в някои области. Въпреки това в области като Видин и Ямбол предвидената цена на водата надскача дори тези данни за социална поносимост и се налага тя да бъде коригирана до тавана от 4,96лв в Ямбол и 4,82 във Видин. А в Разград цената на водата е 6,08лв, а социалната поносимост е определена на 6,18лв. В Кърджали 4,45лв/м3 е цената при определена социална поносимост от 4,90лв.

Видео от акцията на Изправи се.БГ можете да видите тук

Тагове: