Начало/Мая Манолова: Водната криза се разраства и скоро ще бъде национална

Мая Манолова: Водната криза се разраства и скоро ще бъде национална

06.01.2020

 

Външен одит на водния сектор и да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност при президента (КСНС) заради водната криза настоява лидерът на гражданско сдружение „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Пред БНР тя обясни, че това е необходимо:

„Защото водната криза се разраства и скоро ще стане национална, и защото сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на големи групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност. „Национална сигурност“ не е понятие, с което единствено и само боравят армията, МВР, ДАНС и НСО..“.

Над 350 000 души в страната са в условията на воден режим. Такъв има в над 100 населени места в 11 области, подчерта Манолова.

„Перник всъщност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от местните общини, ще има воден режим. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета… Има тревожни информации и за състоянието на яз. „Камчия“, което е проблем за Бургас и за Варна. Има опасност и за Сливен…“.

Външен одит на сектора е необходим, защото „властта бяга от отговори, а институциите си прехвърлят отговорността“, коментира тя. Няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани към този момент, допълни Манолова, според която КЕВР „се е превърнал в един безполезен наблюдател и регистратор, без да може да извършва своята конкретна работа - да регулира състоянието на ВиК-сектора“.

Тагове: Новини