Начало/Мая Манолова: Вчера ВСС се самоуби, приеха позорно решение

Мая Манолова: Вчера ВСС се самоуби, приеха позорно решение

23.07.2021

Коалицията, която брани главния прокурор, трябва да бъде назована в парламента, заяви Манолова и посочи ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и БСП

Вчера Висшия съдебен съвет (ВСС) се самоуби. Приеха едно наистина позорно решение, което издава или некомпетентност, или нежелание да уважи едно конституционно право на министъра на правосъдието. Срамът е за ВСС и за политически сили, чиито представители гласуваха да не се обсъжда предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов, като го определиха за недопустимо.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в изказване от парламентарната трибуна преди изслушването на министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков относно отстраняването на Иван Гешев.

Коалицията, която брани главния прокурор, трябва да бъде назована в парламента, защото от тук ще тръгнат и предложенията за промени в начина, по който се избира ВСС. Тези политически сили сами се обозначиха на коя страна стоят – на страната на статуквото или на страната на промяната. Представителите на тези политически сили избраха Иван Гешев за главен прокурор и го пазиха през цялото време. В коалицията, която брани главния прокурор и вижда в огледалото главния прокурор, са представители на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и БСП. Това е коалицията, която отне конституционно право на правосъдния министър да иска процедура по освобождаване на главния прокурор, допълни Манолова.

Конституционното право на министъра е абсолютно ясно – може да предложи назначението на всеки магистрат, прокурор, следовател или съдия и може да поиска неговото освобождаване. По отношение на главния прокурор възможността е една единствена - процедура по неговото освобождаване, а не процедура по дисциплинарно наказание, която да бъде обвързана с давностни срокове и с други процедурни хватки, обясни Манолова.

Уважаеми министри, очакваме във вашия отговор пред Народното събрание, пред българските граждани и магистрати освен да заявите основанията си да депозирате това искане, но и да изложите очакванията си за действия от страна на народното представителство. Кои са легитимните действия, които могат да довършат процедурата, която започнахте, обърна се тя към Бойко Рашков и Янаки Стоилов.

Тагове: Новини