Начало/Мая Манолова в гр. Перник: За нас е изключително важно да има преговори за мир

Мая Манолова в гр. Перник: За нас е изключително важно да има преговори за мир

22.09.2022

„В Изправи се България стоим категорично зад мира. Апелираме към днешните политици да обърнат поглед към историята, към онези, които отвоюваха българската независимост. Време е българските политици да работят в услуга на българския национален интерес“ – това каза Мая Манолова в Деня на независимостта от гр. Перник.

Пред събралото се мнозинство от хора в града лидерът на Изправи се България представи плана за спасение на формацията, благодарение на който българите ще бъдат преведени през кризата. Той се основава на пет основни стъпки. Веднага след 2 октомври се предвижда вкарване на законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, въз основа на който ще бъдат въведени наред с понятието енергийно беден и компенсации от държавата за всички енергийно бедни за цялото увеличение на енергийните сметки през зимните месеци. Манолова припомни, че терминът енергийно беден е определен по редица европейски критерии за всички онези, чиито разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от доходите на домакинствата. В България броят им надхвърля вече 3 млн. българи. Таванът на цените на бензина и дизела – до 2.50 лв. за литър и премахване на 1 лев спекулативна надценка от търговците е следващата спешна мярка. Повишаване на доходите  и реално преизчисление на пенсиите, спрямо осигурителен доход от 2021 г., вместо доказано вече измамното увеличение от Четворната коалиция, което  всъщност обхваща едва 1/3 от българските пенсионери и то в размер на 8,6%. Предвид и свръхинфлацията, увеличението е пренебрежимо малко. Изправи се България планират таван на цените на 8 хранителни продукта от малката потребителска кошница, както и защита на хората от дълговото робство – закон за банките, за ЧСИ-тата, за колекторите, закон за частния фалит и др.

Кампанията „Не плащай“ заема централно място в програмата на формацията. Благодарение на нея хората оказаха натиск и вече реално има резултат със случая с Топлофикация София – след организирани протестни акции пред дружеството и призив за не плащане и гражданско неподчинение,  Топлофикация преизчисли сметките за парно с намаляване с 11%, заради начислено 20% ДДС вместо реалните 9%.

По темата за демографската криза в България, Манолова изтъкна факта, че хората няма да останат в страната ни след като „Кражбите са в такива огромни размери, всяко следващо правителство декларира нулева толерантност към корупцията и в същото време вкарва посредници в газа, да прави търгове в дърводобива с по един участник, да парцелира министерства, да гледа на тях като на феодални владения, да се бори за схеми, далавери, постове и назначения“ – допълни възмущението си Манолова. Това са сред основните причини децата ни да избират да живеят извън България.

Изправи се България предвиждат плащане до 10000 лв. на работещи родители за раждане на първо, второ и трето дете, безплатни учебници до 12 клас, места в детските градини и яслите и ваучери, за тези родители ,чиито деца не могат да се доредят и се налагат частни детски градини и ясли; безплатни лекарства за децата и данъчни облекчения за родителите.

От Изправи се България заявиха готовност за изкарване на истината, спиране на кражбите не само на думи , но и с действия - „Ние сме готови с план на работа на следващата Комисия по ревизията , която да извади цялата истина и за 12 години кражби на ГЕРБ и за схемите и далаверите на Четворната коалиция, които вместо да разрушат и пресекат модела на Борисов , го надградиха и насочиха партийните потоци към собствените си партийни централи; реформа в прокуратурата и в съдебната система, нов Висш съдебен съвет“ .

Манолова изрази надежда, че т.нар. зелена сделка ще бъде преосмислена –„На фона на тежките кризи в енергетиката  да говорим за затваряне на въгледобива и на въглищните централи , даже и до 2038 година ,е абсолютно неадекватно поведение“ – допълни Манолова. Време е националните интереси да вземат превес над всичко останало.

Водачът на листата в гр. Перник – адвокат Силвия Иванова сподели, че са депозирани възражения по време срока на общественото обсъждане по плана за възстановяване и развитие на Перник, което е прието в Министерството и подлежи на обсъждане. „Това ,което ни предстои – очакваме КЕВР да насрочи обсъждане за цената на водата за област Перник“ – сподели г-жа Иванова и апелира перничани да подкрепят мъдрите политици, доказали не с думи, а с дела, че защитават интересите на обикновените хора.

Изправи се България заедно със смелите жени, майките от Системата ни убива изразиха надежда, че хората този път на 2 октомври ще направят полезния вот, за себе си и за собствените си нужди, ще изберат малките партии, които са близо до тях, до проблемите им, които са доказали, че не отстъпват и се борят докрай.

„Очаквам, че хората няма да дават втори, трети, четвърти или пети шанс на големите, на провалилите се партии“ – подчерта Манолова в Перник.

Тагове: