Начало/Мая Манолова в Добрич: Така написано законодателството по отношение на децата със специални потребности в България е престъпно

Мая Манолова в Добрич: Така написано законодателството по отношение на децата със специални потребности в България е престъпно

14.09.2022

Лидерът на Изправи се България Мая Манолова представи листата в гр. Добрич пред медии и добричани днес, 14 септември.  Екипът на формацията се гордее с добричката листа за парламентарните избори и „макар водачът Камелия Тодорова да не е изпечен политик, защото тя въобще не е политик, а е човек с кауза, човек със сърце“ – така представи Манолова водача за обл. Добрич и допълни, че „майките от „Системата ни убива“ са борбени жени, жени с кауза, изнесли и калени в много битки“. Те са в листите на Изправи се България с една ясна цел и кауза, това което не успяха да направят чрез протести и граждански натиск върху институциите, да успеят да направят чрез участието си в законодателната власт.

Планът на тези жени, на тези майки е точен и ясен, защото е разработен от самия живот, от трудностите и проблемите, с които се срещат всеки ден като родители на дете с увреждания.  „За разлика от много атрактивни политици, тези жени знаят за какво влизат в политиката.“ – обобщи Манолова пред медиите.

„Аз не влизам в политиката, аз влизам в една битка срещу системата“ сподели водачът на листата в Добрич Камелия Тодорова, която е майка на дете с увреждане. Тя се бори с тази система в продължение на 16 години, откакто е станала майка. С времето се убеждава, че без борба не може нищо да се постигне. „За съжаление се оказва, че децата със специални потребности са неглижирани от нашата държава“ – допълни още тя. Пред събралото се множество представи важните приоритети и цели, които си е поставила за обл. Добрич като създаването на филиал Логопедия към Шуменския университет, като по този начин ще имат възможност специалисти логопеди или ергосензор терапевти да полагат специализирана грижа за тези деца. Създаването на център за деца с аутизъм, със синдром на Даун също са сред целите-мечти на водачката в града.

Мая Манолова представи и останалите членове в листата, като част от майките през сълзи потвърдиха колко трудности срещат в нестихващата борба за осигуряване на необходимите грижи за своите деца. Законът за личната помощ разчита на оценката от ТЕЛК, а не на индивидуална преценка за всеки отделен случай, както е редно да бъде. „ТЕЛК-овете могат да те оставят в безпомощно състояние“ заключи Манолова.

„Няма воля за узрели реформи, защото всяка власт, улисана в обществени поръчки, назначения, постове, позиции, забравя да изпълни това, което е обещала на собствените си избиратели“ – допълни още Мая Манолова.

Тагове: