Начало/Мая Манолова в Кюстендилско: Ще спрем безобразията на ТЕЦ Бобов дол

Мая Манолова в Кюстендилско: Ще спрем безобразията на ТЕЦ Бобов дол

22.03.2023

След сигнали от хората от региона Мая Манолова, адв. Вася Пешева и  други представители на лявата платформа ЛЕВИЦАТА! установиха, че комините на ТЕЦ „Бобов дол“ отново бълват серен диоксид и прахови частици, които тровят въздуха в околностите на Бобов дол. Те посочиха, че до миналата неделя, в рамките на две седмици, е била поставена мобилна станция на Министерство на околната среда и водите, която е замервала серния диоксид и нивата на прах, които бълва големия комин на ТЕЦ-а. Според Манолова е скандално, че в момента, в който мобилната станция е преместена, комините веднага са започнали да бълват отрова и въздухът оттогава е станал невъзможен за дишане. Жителите от района разказват, че много от децата в областта са с астма. Хората се оплакват, че не могат да простират изпрани дрехи, защото се замърсяват и пожълтяват. От три години не отглеждат и зеленчуци, защото се страхуват реколтата да не е токсична.

„ЛЕВИЦАТА!“ поема ангажимент в следващия парламент да подкрепи и разреши до край този проблем, който коства най-вече здравето на децата в региона. По сигнал на „ЛЕВИЦАТА!“ европейската прокуратура вече се е задействала да проверява корупционните схеми с лабораториите, които определят въглеродните емисии, и тези, които ги сертифицират. Именно тя и нейния екип разобличиха много далавери с подставени фирми, които е трябвало уж да определят въглеродните емисии, но впоследствие се е оказало, че тези, които сертифицират посочените резултати също са собственост на фирмите, които държат ТЕЦ-овете. Тя настоява в най-бърз срок да се поставят и ефективни сероотчистки.

На срещи на „ЛЕВИЦАТА!“ със симпатизанти от Кюстендил, Дупница, Бобов дол и други населени места в региона, Мая Манолова и водачът на листата за област Кюстендил - адвокат Вася Пешева, поясниха, че коалицията е учредена да отстоява правата на гражданите и да откликва на нуждите на хората и малкия бизнес. Листите на „ЛЕВИЦАТА!“ в областта са запълнени от доказали се застъпници на интересите и правата на обикновените хора, видни интелектуалци, граждански активисти, хора с каузи и привърженици на лявата идея.

Повишаването на доходите и благосъстоянието на обикновените хора е една от приоритетните цели на коалицията. В следващия парламент ще бъде предложено незабавно повишаване на минималната работна заплата. Мая Манолова поясни, че е важно да се прилага „умна политика“ – например, работната заплата трябва да е съобразена със сектора и региона.

„ЛЕВИЦАТА!“ първа предложи няколко решения, една от които е за справяне с високите цени. Таван на надценките беше предложен именно от коалицията и служебното правителство го прие като ефективна мярка. Таван на цените само би натиснало проиводителите, а „ЛЕВИЦАТА!“ прави всичко възможно, за да стимулира българското производство.

В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще е генератор на идеи и ще внесе важни законопроекти, които целят да подобрят качеството на живот на хората. Експерти в коалицията първи заявиха, че свръхпечалбите трябва да бъдат обложени с данък свръхпечалба, но в определени сектори, а не това да е мярка за всички юридически лица. Свръхпечалбата трябва да бъде взета от секторите, в които те са постигнати конюктурно или в които има картелни споразумения. Тези сектори не са трудни за идентифициране от приходните администрации. Това са производителите на ток, на оръжие, телекомите, банките и други. Предлоцение на „ЛЕВИЦАТА!“ е свръхпечалбите да отиват във фонд „Солидарност“ за подпомагане на хората в нужда.

Според представителите на коалицията, лявото обединение е единствения път да се възстанови лявата идея и да спре обезличаването, срива на доверието и силата на лявото в България. Основна цел на „ЛЕВИЦАТА!“е лявата формация да бъде изведена начело, така че работещите хора, малкия семеен бизнес, пенсионерите и младите да имат своите представители и защитници парламента. Те неколкократно описаха основните отличителни признаци на коалицията, а именно отстояване на мира и принципната позиция против споразумения за военна помощ, подкрепа на президентската институция, да бъде опозиция на хартиената коалиция и партиите на статуквото. Мая Манолова заяви, че от „ЛЕВИЦАТА!“ са  „протягали ръка“ на БСП, водени от желанието за обединение, на което са се отзовали много социалисти, но не и БСП. Тя е убедена, че „ЛЕВИЦАТА!“ ще успее да върне лявото сред хората и техните проблеми. Самата тя винаги е била сред хората – и като омбудсман, и като председател на гражданската платформа „Изправи се!“, и като част от два кратки парламента, в които е инициирала внасянето на много проектозакони за частния фалит, срещу колекторските фирми, за реформа във ВиК системите и за контрол на цената на водата, за личната помощ за хората с увреждания, за майчинството, за повишаване на доходите и преизчисление на пенсиите и други.

„Когато “ЛЕВИЦАТА!“е в парламента, никой няма да може да ни извива ръцете. Ние сме доказали във времето, че сме борбени, не ни е страх да се изправим срещу монополистите и че можем да защитим интересите на обикновените хора. Дошло е време управлението и перспективите на България да се чертаят от левите, които влизат в парламента, за да са представители и защитници на хората.“, обобщи Мая Манолова.

Тагове: