Начало/Мая Манолова: В петък обявяваме гражданска инициатива, няма да е партиен проект

Мая Манолова: В петък обявяваме гражданска инициатива, няма да е партиен проект

04.12.2019

В петък обявяваме гражданска инициатива и не, няма да правим партиен проект. Ще бъде гражданска платформа, ще има свое име, ще съдържа и дигитална платформа за граждански натиск, в която хората ще могат да подават сигнали от цялата страна. Приемната ще е само част от работата ни, ще има и клонова структура в страната.

Това заяви пред  bTV Мая Манолова за новия си проект.

За безплатната си приемна тя каза, че в нея идват хора от цялата страна, а датите за декември са запълнени. Манолова благодари на канторите в София, които изпращат свои адвокати да консултират про боно гражданите. Огласяваме безобразията, оказваме натиск, помагаме да се решат казусите, но подчертавам, че случаи от приемната не поемаме като адвокати и като дела, обясни тя за безплатните консултации.

Манолова съобщи, че сайтът на новата й платформа ще има форма за малки дарения, а в момента тя и хората от екипа й финансират с лични средства приемната.

С екипа ми ще защитава основните демократични ценности – справедливи доходи, честни избори и честна бизнес среда, честно разпределение на ресурсите, отстояване на  гражданските права, отпор срещу незаконното презастрояване, съдебна реформа, неефективна администрация, проблемите с бедността, двойните стандарти в социалната политика и ощетяването на хората с увреждания, качеството на здравните грижи – това е политика, да, и гражданите също се занимават с такава политика. На партиите им е удобно само те да се занимават с политика, но гражданите няма  да стоят настрана, коментира Манолова целите на новия си проект.

Това ще е проект, който ще подкрепя обикновения човек, малкия бизнес, младите хора, семействата, каза още тя.

Екипът на премиера Борисов да дойде да види казусите в приемната – примерите са от всякакъв характер, безобразия, арогантна администрация, бюрокрация, несправедливости, обясни тя.

Попитана за смъртта на родилката,  за смъртта на 3-годишното дете в София, за пожара в "Пирогов", при който също загинаха хора, Манолова каза, че това са симптоми на едно и също заболяване – липсата на ефективна здравна реформи. Докато не се предприеме реформа, която да промени и достъпът, и качеството, и цените на здравната услуга, подобни случаи ще ни разтърсват, каза още тя.

Попитана за делото за касиране на изборите, Манолова обяви, че то ще се гледа на 10 декември. Съдът не се произнесе по искането ни за преброяване на бюлетините в чувалите. В тези секции, за които внесохме  14 тома доказателства има изключително нагло, откровено и безнаказано купуване на гласове, превръщане на бюлетините в невалидни, поправяни протоколи, каза тя. Купуваха и ромски, и български гласове, а с изборните списъци беше вакханалия, заяви тя.

В „Арена Армеец” пликовете с протоколите от СИК са били отваряни от неоторизирани лица - от служители на столичната администрация. Това нарушение на закона ще го докажем в съда със свидетели и експертиза, които са допуснати, заяви Манолова и каза, че е безобразие ОИК да не допуска представители и застъпници да влязат при броенето на бюлетините и предаването на изборните книжа.

Утре на партията на Борисов ще открадне гласовете по същия начин. В София в 21 век се купуваха гласове безнаказано и открито, каза още Манолова.

На въпрос за Закона за земеделските земи Манолова отговори, че има сигнали в приемната си заради готвените нови правила за уедряване на земеделската земя. Законът събира в себе си четири закона, обясни тя и добави, че у нас 1,5 % стопанства владеят 80 % от земеделската земя. Големите вече са монополисти, те са достатъчно силни, извиват ръцете и се гаврят с малките. С този закон се прави насилствено уедряване. Малките собственици ще загубят своите документи за възстановена собственост и ще влязат в общи масиви с едрите собственици посредством план за уедряване, одобрено от министъра. Ще пришият вашите декари към тези на големия собственик и вие дори не можете да обжалвате в съда. Това е принудителна комасация, принудително уедряване на практика, обясни Манолова закона, който в момента е на фаза обществено обсъждане и създава страхове на малките собственици.

За строителството на имоти в природен парк Витоша Манолова поясни, че е подала сигнал не само за установените от екипа й четири частните къщи, които са построени в границите на парка извън закона, а и за нови 150 парцела, които се готвят по същата схема. Изваждат се имоти от границите на парка с решение на министър Нено Димов, после се връщат обратно - след  скандали, а междувременно вече има построени частни къщи в тези парцели в парка, а се готвят още 150 подобни парцела, подчерта тя и показа схеми за Бистрица, Владая, Бояна и др. квартали по периферията на парк „Витоша” с такива случаи.

Искам да се обърна към общинските съветници в София да не допускат  застрояване на Витоша и да се направят промени в подробните устройствени планове, за да се спре бетонирането на планината в границите на природния парк, категорична бе Манолова.

Тагове: Новини