Начало/Мая Манолова в Силистра: Срещите с хората са най-добрия барометър

Мая Манолова в Силистра: Срещите с хората са най-добрия барометър

14.09.2022

Навръх празника на град Силистра, лидерът на Изправи се България Мая Манолова беше в гр. Силистра и установи от първа ръка притесненията на хората от предстоящите тежки есенни и зимни  месеци. Много от хората са притеснени от поскъпването на живота, ток, вода, бензин, дизел и т.н. , както и факта, че доходите не са мръднали.

На брифинг за медиите в града Мая Манолова представи листата за гр. Силистра, заедно с водача Даниела Иванова и подчерта, че веднага след 2 октомври имат готовност да внесат спасителен план, който се състои от пет важни стъпки. Наред с това приоритет на Изправи се България е внасянето на законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор. В този законопроект е заложено отлагане на плащанията на битовите сметки докато парламента вземе важни решения.  Първото от тези решения е замразяване на сметките за ток, парно, газ на нивата от изминалата година. Наложително е държавата да поеме цялото увеличение на сметките за всички енергийно-бедни. За съжаление те наброяват повече от 60% от населението в България. От формацията ще поискат и въвеждане на понятието енергийно-беден, а именно всички лица чиито разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от доходите на домакинството.

Важна стъпка от спасителния план на Изправи се България е слагане на таван на цените на бензина и дизела – с 1 лев надолу – не повече от 2.50 лв. за литър. Заложена е и мярка по отношение на таван на цените на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница. Всичко това би било недостатъчно, ако доходите останат непроменени – от Изправи се България предлагат минимална работна заплата от 1260 лв. , колкото са необходими за издръжката на живот.

„С пенсионерите тук обсъдихме, че само преизчисление на пенсиите на база осигурителен доход от 2021 г. е решението за увеличение на пенсиите. Реално инфлацията от над 17% изяде направеното от предишното правителство увеличение от 8%.“ – каза Мая Манолова.

Стоп на дълговото робство е следващата стъпка в плана за спасение – от формацията са готови със закон за частния фалит, за свръхправомощията на банките, на колекторите и т.н.

„Гласът за една партия , която е на ръба на 4% и ако смятате , че можем да помогнем, гласувайте полезно, гласувайте за самите вас“ – каза Манолова за финал на срещата в гр. Силистра.

Тагове: