Начало/Мая Манолова в Шумен: Част от ръкавите на яз. Тича са пресъхнали, язовирът е на 54 % от обема си

Мая Манолова в Шумен: Част от ръкавите на яз. Тича са пресъхнали, язовирът е на 54 % от обема си

24.01.2020

Предстои проблем със снабдяването на шуменци с вода от яз. Тича – четири ръкава са пресъхнали. Ще алармираме за състоянието на язовир Тича, защото когато е навреме, може да се предотврати ситуация като в Перник.

Това каза Мая Манолова, председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ” в Шумен, където Манолова беше по покана на инициативния комитет на кв. Дивдядово, в който се готви строеж на завод за горене на боклук, а хората са против.

ВиК дружеството в Шумен е с над 1 млн. лв. загуби, над 82 % е загубата на вода в общината, а цената на водата тук е най-високата, каза Манолова. Ппредстои вдигането й, въпреки това, категорична бе Манолова, като припомни, че миналият път от ВиК-дружеството са обещали да не се повишава цената, но след това са възприели вдигането й.

Няма напредък по ремонтите на водопровода – довеждащият трябваше да  струва 50 млн. лева, а сега е 70 млн. лв., пречиствателната станция вместо 22 млн. лева, вече струва над 30 млн. лева, каза Манолова и посочи, че това са фактори, които способстват за вдигането на цената на водата на потребителите.

Прекратена е обществената поръчка за водопровода за пречиствателната станция според съобщението от август 2019 г., съобщи Манолова и добави, че е направила среща с кмета на общината, за да се изяснят и казусите с водата, и този със завода за боклук в Дивдядово.

Притеснително е състоянието и на язовирите у нас, каза Манолова и добави, че за ремонт на 418 язовира , определени като аварийни от правителството, бяха отделени 500 млн. лв. за Държавната консолидационна компания (ДКК).  18 месеца по-късно няма информация как се харчат тези пари, колко язовира са ремонтирани и кой ги е ремонтирал, посочи Манолова.

Има 159 язовира в шуменска област , 8 са за спешен ремонт, а над 130 язовира подлежат на ремонт. Парите, определени за тези ремонти – въпросните 500 млн. лева, вече  не са по сметките на ДКК, но за язовирите нищо не е направено и ремонти няма, каза Манолова.

Още по-притеснително е отделянето на нов 1 млрд. лева за нов ВиК-държавен холдинг. Хората го приемат за нова схема за източване, каза Манолова и посочи, че е втората, след като първо са отделени половин милиард лева, а сега още един милиард лева.

За завода за боклук, който ще се изгражда до кв. Дивдядово и срещу който хората от инициативни комитет протестират и се обърнаха към Манолова,  тя обясни, че въпросителните за завода за отпадъците, инвеститора, цената, технологията са много повече от яснотите.

Реално няма подадено инвестиционно намерение в РИОСВ и МОСВ, за да имаме конкретна информация. Би следвало да има ОВОС и искане  за комплексно разрешително. Трябва да има пълни гаранции за чистотата на околната среда и въздуха. Тази фирма се води с капитал от 100 лева, не е развивала дейност, регистрирана е в с.Лозен,  с немски инвеститори и българин в управителния орган. Трябва да има гаранции за околната среда и да бъдат убедени гражданите, че това ще е безопасно, каза Манолова.

 

Хората имат всички основания да не вярват. Без институциите да разберат, България се превърна в кошчето за боклук на Европа. Хората са шокирани, като установяват, че населените им места са превърнати в бунища за опасни, биологични и други нерегламентирани отпадъци., каза Манолова. Инсталацията има възможност за преработка на над 100 хил. тона годишно, което означава че над 110 тона дневно ще е чуждият боклук, не на Община Шумен, който да се внася на територията на общината за преработка. Пристанище Варна е съвсем близо, каза Манолова и се усъмни защо инвеститорът твърди, че ще взима боклука, без да го плаща, каквато практика никъде не се прилага.

Кметът, с който днес се срещнах, ме увери,  че инвеститорите ще излязат и публично и прозрачно ще обяснят своята инвестиции и ще отговарят на въпросите. В Пещера в момента също се събират подписи за местен референдум.  Същото е в София, където също се подготвя местен референдум, защото кметът Фандъкова се готви да изгаря боклуци в центъра на София, даде примери още Манолова.

 

Не съм съгласна с тази тайнственост на проекти, свързани с горене на боклук. Очаквам инвеститорът и местните власти да спазят законовите процедури – да внесат инвестиционно намерение, за да е ясно за гражданите какво предстои, каза още Манолова на брифинг пред журналисти в Шумен.

Несигурността и недоверието на институциите ни доведе до тази информация, циркулират слухове, хората се страхуват и не вярват, защото няма реални данни, никой не ни ги дава и ние не знаме какво ще се строи в квартала ни – дали медицински, биологични, строителни или битови отпадъци ще се горят там, каза Йордан Йорданов, председател на инициативни комитет в квартала. Ние не вярваме, няма такъв завод, който да не отделя вредни емисии, докато гори боклук, каза също той.

На въпрос на журналисти за Велин Дракалиев, който е вписан в Търговския регистър и по думите им е свързна с няколко фирми, Манолова каза, че публичните данни за него са, че семейството му е свързано с общинския съвет в Бургас, като брат му е общински съветник от най-голямата политическа сила. Независимо кой нарушава правилата, ние сме против и няма значение от коя партия е той, щом е  нарушител, каза Манолова.

Ще дойдем отново, в случай че някой се опитва да притеснява хората от инициативния комитет в Дивдядово, които сега са тук, до мен, каза още Манолова.

Петър Петров, млад предприемач от квартала, който се е върнал от САЩ и е член на гражданската инициатива, коментира пред журналистите на площадката на бъдещия завод , че иска да си отгледа децата в спокойно среда, инвестира в туризъм, а се сблъсква с мръсен въздух, риск от допълнително замърсяване чрез преработка на отпадъци, независимо от методите, което влошава инвестиционния климат в общината. Парцелът от 70 декара е продаден от училищното настоятелство за 1140 лева на декар, тоест за близо 80 хиляди лева при пазарна цена на подобни парцели в момента около 5 хиляди лева на декар, каза още Петър Петров  от гражданската инициатива.

Кметицата на с. Мараш изложи аргумент пък, че новият завод за боклук ще навреди на намеренията за възобновяване на минералните извори в с. Мараш, които са източник на препитание и туризъм, заради което селото подкрепя инициативния комитет на Дивдядово.

От местната гражданска инициатива предстои да събират подписи и да ги внесат в Община Шумен, за да се регистрира инициативата и да предприемат нови действия във връзка със завода за боклук.

Тагове: Новини