Начало/Мая Манолова: Големите партии в парламента отказаха да работят по законите, важни за хората

Мая Манолова: Големите партии в парламента отказаха да работят по законите, важни за хората

02.09.2021

От догодина предстои 30 % увеличение на цената на водата, посочи Манолова пред бТВ

Големите партии в този парламент отказаха да работят по темите и законопроектите, които са важни за хората. Законът за частния фалит, Законът за колекторските фирми и другите закони, които са важни за хората, останаха на „трупчета“, за да може парламентът да „тупа топката“.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред бТВ тази сутрин.

На заседание на Комисията по околната среда и водите вчера представихме нашия законопроект за промени в Закона за ВиК. Предлагаме предвиденото от догодина повишение на цената на водата с 30 % да бъде отложено с една година. Големите партии обаче отлагат приемането му с процедурни хватки, допълни Манолова.

Тя подчерта, че тази седмица ръководството на парламента е отказало и исканото от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководството на „Топлофикация София“ относно сметките на хората за парно и топла вода.

От есента сметките ще нараснат главоломно, а се оказва, че в продължение на години „Топлофикация София“ не е направила необходимите инвестиции, за които има заделени средства, с цел да не замърсява въздуха. Сега столичани ще плащат повече за парно и топла вода и ще дишат мръсен въздух, заяви Манолова.

Ако БСП реши преждевременно да върне мандата, както се чува - още утре, това поставя под риск приемането на важните за хората закони. Големите партии така прецениха времето, че нито да има съдебна реформа, нито да има подкрепа за хората в навечерието на тежка икономическа и социална криза. Времето трябва да стигне поне за актуализация на бюджета, категорична бе тя.

Очаквано, има провал на третия мандат, както имаше провал и на първия мандат и отговорността тук е на големите партии, които са получили мандат. Казахме ясно, че третият мандат има шанс, ако има предварителни разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Това беше и мнението на Демократична България, но от БСП високомерно отказаха да водят такива разговори. Това минира възможността да има преговори чисто технически къде да отиде мандатът, за да получи подкрепа, заяви Манолова в отговор на въпрос за реализирането на третия мандат.

Тагове: Новини