Начало/Мая Манолова: Г-жа Фандъкова не отговори защо обяви търга за боклука цяла година по-рано

Мая Манолова: Г-жа Фандъкова не отговори защо обяви търга за боклука цяла година по-рано

10.09.2019

„Защо за най-скъпата услуга – чистотата на София, се провежда обществена поръчка една година преди да са изтекли договорите на сметопочистващите фирми и бих казала – не достатъчно публично и прозрачно. В летните месеци на тъмно се обяви обществена поръчка, която прибързано ще бъде финализирана. Става дума за 500 млн. лв.“

Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова. Тя обърна внимание, че става дума за една от най-скъпите услуги, плащана с парите на гражданите.

„Парите, които се харчат за столицата, не са на столичния кмет или Общинския съвет, а са пари на данъкоплатците и трябва да има пълна прозрачност за начина, по който се харчат“, подчерта Манолова.

Тя бе категорична, че нормално и честно спрямо останалите кандидати за София, но и спрямо гражданите, е настоящият кмет Йорданка Фандъкова да не води кампанията от кметския си кабинет, а да е наравно с останалите претенденти за „Московска“ 33. Мая Манолова подчерта, че е намерила за честно и справедливо спрямо гражданите първо да си депозира оставката като омбудсман и след това да се обявява за кандидат-кмет.

Тя посочи, че прозрачността на търговете и харченето на парите на хората, както и достъпността на работата на администрацията и общинските съветници за гражданите, ще бъде неин пръв приоритет като кмет.

„Аз си представям София със светло и почтено управление, което означава пълна публичност и прозрачност за начина, по който се управлява градът, пълна информация за гражданите за това как се взимат решенията, изцяло електронна община с едно гише, което всеки може да „носи в джоба си“ и възможност за всеки гражданин във всеки един момент да провери къде се намира неговата преписка“, каза тя.

Според Манолова нейните първи задачи ще са „електронни търгове, онлайн излъчване на процедурите по обществени поръчки, с пълна прозрачност за заданията и кандидатите“. Сред най-важните ѝ ангажименти е и задължително участие на гражданите в управлението и електронни референдуми – всеки спорен казус да се решава от гражданите, които ще са достъпни за всеки.

„София – чиста и зелена означава зелено мислене, чист въздух, достатъчно зелени площи, без презастрояване, достъп на всеки столичанин до Витоша. Общината ще си върне Витоша за гражданите – лифтове, които да са достъпни и като цена, и като начин за достъп“, каза още тя.

По думите ѝ „столицата е една от много малкото общини, която не е осигурила достъп на граждани до заседанията на Общинския съвет и с това нарушава закона“. Манолова каза, че веднага ще прекрати това закононарушение.

Друг приоритет на Манолова като кандидат за столичен градоначалник е София да е модерно планиран и устроен град. Тя даде заявка, че ще обърне поглед към кварталите и ще застане срещу багерите в междублоковите пространства. В същото време подчерта, че не могат да се нарушават интересите на собствениците на имоти и те трябва да бъдат справедливо обезщетени.

Като свой четвърти приоритет тя посочи „София с грижа за гражданите“, което включва социална политика, образование, детски градини. Според данните в момента над 6 000 деца остават извън детските градини, това ще е една от първите ѝ задачи – за всяко дете да има място в детска градина.

На въпрос дали ще търси консенсус със общинските съветници от партиите Манолова отговори, че „проблемите нямат цвят“ и „не са леви или десни“.

„Ще разчитам на подкрепата на всички, които искат да се промени моделът на управление на София. В момента управлението е задкулисно и решенията се взимат от един бизнес приятелски кръг, който стои зад кадър“, категорична бе тя.

„Аз съм доказала, че мога да работя с всички граждани и политически централи“, каза още Мая Манолова, като допълни, че ще се бори срещу всеки интерес, който е различен от този на столичани.

Тагове: Новини