Начало/Мая Манолова: Депутатите да включат и природния газ към мораториума

Мая Манолова: Депутатите да включат и природния газ към мораториума

16.12.2021

На вниманието на депутатите убягва много важната тема за цената на природния газ. За потребителите на газ цените скочиха близо 2.5 пъти и сметка от 50лв преди година, сега е близо 150лв. Затова настояваме мораториумът да включи и цената на природния газ. Домакинствата, които се отопляват на газ имат нужда от подкрепа, затова призовавам депутатите да включат и природния газ към мораториума. Това може да стане и чрез мерки за компенсиране на битовите потребители.

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

Според Манолова мораториумът е добра стъпка в условията на икономическа, социална криза, инфлация.

В първоначалната си форма мораториумът е по-добър, отколкото внесеното предложение за промяната му. Но толкова сериозна тема не е сериозно да се гледа така на прима виста, без подготвеност и експертиза от страна на депутатите. Изненада лековатият подход на народните представители. Председателят на Изправи се.БГ заяви, че е притеснително, че се подготвя промяна на мораториума само ден след приемането му и по този начин да не се стигне до пълната му отмяна на следващия ден.

Според нея допълнителното повишаване на цената на тока и парното няма да се случи от 1 януари, но приетото вече на 1 юли увеличение с 20% на парното и с 6% на тока ще се случи, ако депутатите приемат изменените текстове на мораториума.

Мораториумът ще има ефект за сметките на домакинствата, но трябваше да има мерки и за енергийните дружества, за болници, училища, културни институти, общини, бизнеса. Те са на свободния пазар и имаха подкрепа за октомври и ноември месец, но от декември фронтално ще се сблъскат с цена на тока от около 480лв/Мвтч, заяви Манолова и като решение предложи компенсации в размер на три четвърти от увеличението на цената над 150лв/Мвтч.

Припомняме, че Изправи се.БГ вече предложи мерки за компенсиране и подкрепа, които по естествен начин да не доведат до повишаване на цените.  Сред тях са замяната на скъпия ток от ТЕЦ-овете с евтино електричество от АЕЦ Козлодуй; Да падне ДДС за битовия ток от 20% на 5-10%; да се промени законът, за да могат ЕРП-тата и ЕСО да заплащат енергията за технологични разходи директно на АЕЦ или НЕК, а не през борсата. Тези мерки ще подкрепят енергийните дружества.

Пари в бюджета има, категорична е Манолова и вместо да се раздават с министерски постановления да бъдат използвани за подкрепа на хората и бизнеса.

От Изправи се.БГ настояха и добавката от 120 лв. към пенсиите, която беше приета от предния парламент, да продължи поне до края на коронакризата.

Обещанието, че няма да има пенсии на хора под прага на бедност, всъщност вече е реализирано през септември месец с актуализацията на бюджета в предния парламент, когато се прие предложението на Изправи се минималната пенсия да стане 370лв. Сега трябва да се преследват по-високи цели, по-високи хоризонти. Инфлацията изяде добавката от 120лв, която беше приета към пенсиите и тя не трябва да се отменя.

Има важни теми, които обаче досега не се споменават от никоя партия в управлението. Това са Законът за частния фалит; законът срещу колекторите; озаптяването на ЧСИ-тата, бързите кредити, банките;  Законът за личната помощ, преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход 2018г.“

На въпрос дали ѝ липсва работата в парламента Манолова отговори, че работата в подкрепа на хората не е задължително да бъде от парламента. Показали сме го с работата на гражданската платформа, преди това и в работата като омбудсман.

Важното е, че на изборите спечелиха гражданите и вече има правителство, заело се с промяна на модела на Борисов. А сега вече делата на правителството ще определят нашата оценка и тази на българските граждани.

„Надявам се, не.“ Така отговори Манолова на въпроса дали се очертават скорошни избори. „Интересът на българите е да има правителство – силно, стабилно, което да защитава интересите на българския народ. Хората вече са много чувствителни и няма да допуснат отклонения от това, което се обеща.

Тагове: