Начало/Мая Манолова: Залезът на ГЕРБ е факт и затова Борисов ме заплашва

Мая Манолова: Залезът на ГЕРБ е факт и затова Борисов ме заплашва

12.11.2019

„Не ме е страх, г-н Борисов, от никоя от обидите и заплахите, които ми отправяте, обърна се Манолова към Борисов по повод заканите на ГЕРБ за "давността на Костинброд"

 

„Изпълнителната власт се изживява като държавно обвинение, а това е авторитаризъм и еднолична власт. И не е ли проява на двоен стандарт като обясняваше г-н Борисов, че не е издигнал кандидат за главен прокурор, за да не правел партийно вмешателство, а сега говори от името на прокуратурата?“ Това коментира Мая Манолова пред bTV, в предаването „Лице в лице”,  по повод заканата, отправена на брифинг на ГЕРБ, че давността от Костинброд не е изтекла и „Мая Манолова нищо добро не я чака…”.

„Премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или като главен прокурор – от чие име говори той?“, попита Манолова, като добави, че ГЕРБ и той имат нужда от сериозна юридическа консултация и по отношение на сроковете, и на делата за нанесени вреди.

„Това е пореден опит на Борисов да ме сплаши, след като от ГЕРБ и той нарекоха хората, които ме подкрепят „сбирток”, „башибозук”, „уйдурма” и др. подобни. След като това не сработи, реши, че ще ме уплаши“, коментира Манолова.

„Не, няма да ме уплаши. Не ме е страх, г-н Борисов, от никоя от обидите и заплахите, които ми отправяте“, обърна се тя към Борисов и подчерта, че всъщност премиерът се страхува.

„Страх го е, че се видя, че може да загуби София и че утре може да загуби България. Страх го е от хората, които се обединиха срещу едноличната власт, срещу накърнената демокрация, срещу погазените човешки права, срещу изкривената пазарна икономика, срещу неефективната съдебна система и срещу едноличната власт. От това го е страх – че хората откриха обединението като начин, по който да се противопоставят. Това се случи на изборите в София“, каза Манолова.

Тя посочи, че „кметът от ГЕРБ е избран с малцинство” – под 20% от имащите право на глас в София и под 50% от гласувалите, уточни Манолова.

„ГЕРБ загубиха над 80 хиляди гласа. Залезът на ГЕРБ е факт, затова си позволява да ме заплашва по този начин. Е, не ме е страх, продължавам“, подчерта Манолова и допълни, че внесената в ОИК жалба е именно, за да се види има ли кой да накаже ГЕРБ за манипулациите на изборите.

Манолова каза, че е внесла 14 класьора с доказателства за манипулирани списъци, протоколи с поправки и с променяно съдържание, с данни за внесени отвън бюлетини и нарушения на закона в организацията на изборния процес.

„Над 100 хиляди души е разликата в списъците на гласуващите граждани между първи и втори тур. Обявиха хората за "техническа грешка", каза Манолова.

Тя посочи и разлика от близо 7 хиляди гласоподаватели от държави членки на ЕС. 44 са гласували, хиляди са дописаните, подчерта още Манолова и допълни, че екипът й е приложил към жалбата примери, открити в близо 900 поправени протокола – за поправки, корекции, промяна на данните, разминавания между издадени и подписан от СИК протокол и внесените в ЦИК протоколи, за отваряне на пликовете с протоколите от служители на общинската администрация в нарушение на закона, за липсващи подписи, за протоколи без фабрични номера и десетки други незаконосъобразни практики.

„Над 60% са поправяните протоколи. 900 такива протокола сме установили ние“, каза Манолова и посочи, че 7 хиляди са недействителните бюлетини.

„Най-изрядни са в ромските секции. Там няма недействителни бюлетини. Гласувало се е с бюлетин, попълнени отвън очевидно, за което ние имахме информация и подадохме сигнали. Как тези хора гласуват и попълват книжата без никаква грешка, а във всички други квартали на столицата стотици протоколи са сгрешени“, попита Манолова.

Тя напомни, че екипът й е подал над 30 жалби за купуване на гласове и корпоративен вот, но е имало бездействие на отговорните за това органи.

По думите й и социологическите агенции чрез екзит-половете са манипулирали гласуването, защото са разпространявали данни за 16-18% разлика между кандидатите, а реално тя е била 4%.

„Не може да не се подаде жалба – не може тези манипулации да останат безнаказани”, каза Манолова и подчерта, че те нанасят тежък удар върху доверието на гражданите в изборния процес.

„Има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, която злоупотреби с гласовете на стотици хиляди хора”, посочи Манолова като въпрос, на който действията на съда по жалбата й ще дадат отговор.

Манолова коментира и офертите, отворени вчера в Столичната община в търга за микробусите, които ще извозват пътниците до метрото в „Люлин“. „Сред подадените оферти е и фирмата, която аз запечатах в плик и ви оставих тук, в това студио“,  припомни тя предходно свое интервю в предаването и посочи, че като се финализира процедурата е готова да покаже името на фирмата, която е прогнозирала като победител. Микробусите са снимани в каталога на спонсорите на ГЕРБ, каквото представляваше предизборната книга програма на г-жа Фандъкова, допълни Манолова и подчерта, че старият модел на управление на столицата отново се възпроизвежда.

 

 

Припомняме, че вчера Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова за кандидат за кмет на София започна петиция за честни избори и промени в изборните правила, която е достъпна на адрес:

https://www.peticiq.com/izbori2019?utm_source=fb_share&fbclid=IwAR39FfuQcCm5YaxPOYqtHDeedgTkoaTVgP8jyW5rbB8Sm52Sd5_iGS0yNnY

 

Тагове: Новини