Начало/Мая Манолова: За бедните поскъпването на живота е далеч над официалните 16%

Мая Манолова: За бедните поскъпването на живота е далеч над официалните 16%

08.01.2023

България се нуждае от ляво управление. Лявото обединине ще се случи с или без БСП

"Минималната работна заплата скочи със 70 лв. след данъци и осигуровки - с 50, това не покрива инфлацията при бедните. За най-ниско доходните групи поскъпването на живота е далеч над официалните 16%, стоките в малката потребителска кошница са скочили с над 50%.
А за "ЧНГ" осурвакаха хората с по-скъпа вода, газ, билети в градския транспорт, а сега предстои и поскъпване на мобилните услуги."
Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова в Денят започва с Георги Любенов.
По думите ѝ на фона на мизерията на бедните слоеве тези 10 млрд. лв., които получи бизнесът за компенсации за ток, изглеждат несправедливо много, защото срещу тези 10 млрд. стоят 0 лева за обикновените хора, за семействата.
Тя критикува и начина, по който се раздаваха тези пари напринципа - който потребява най-много, получава най-много. Защото държавата ги даде без условия, дори без изискване да не повишават цените и затова инфлацията лети нагоре.
Според нея несправедлива печалба с компенсациите за ток получиха дори производителите на оръжие, Лукойл Нефтохим, мобилните оператори, ЕРП-тата.
Манолова коментира идеите да се дават компенсации само за високите цени на ел. енергията и то след излизане на домакинствата на свободния пацар, не за газа, парното, дървата за огрев. Според нея по никакъв начин не трябва да допускаме домакинствата да купуват ток от борсата. Това означава 5 пъти по-скъп ток, което е непосилно.
Лидерът на Изправи се България коментира заплахата от затваряне на ТЕЦ-овете у нас до 2026г като заяви, че тук ще се носи тежка политическа отговорност и от ГЕРБ, и от ПП, както за затварянето на централине, така и за забавянето на парите, които бихме получили от Европа, които са жизненоважни за излизането на икономиката ни от кризата.
По думите й до тази ситуация се е стигнало след като правителството на Четворната коалиция си позволи да доработи и да внесе натъмно плана за Възстановяване и там поема ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии до 26та година, което е равно на затваряне на въглищните централи. Но планът е започнат още от времето на ГЕРБ.
ТЕЦ-овете дават 40% от елекнроенергията ни. Става дума за 12500 души, които ще останат без работа. Според Манолова затварянето им е икономическа катастрофа и цели региони като Старозагорския, Кюстендилския, Пернишкия ще бъдат ударени от лобистко решение на политиците.

"Докато БСП е пета сила, може само да е присъдружна на някоя от останалите партии. А има нужда от ляво управление, силна левица, която да сложи юзди на монополите, да сложи на място корпорациите и да повиши доходите."
Така коментира лидерът на Изправи се България нуждата от силно ляво обединение. Според нея БСП под ръководството на Нинова е загубила достоверност като партия на мира, на солидарността и справедливостта, а лявото обединение ще се случи с или без БСП, защото обикновените хора, пенсионерите, работещите, имат нужда от силна лява партия, защото в момента парламентът дори не намери време да приеме текст в КСО, според който минималната заплата да е равна на половината от средната, а повишението на минималната заплата не става след предложение от Народното събрание, а благодарение на служебното правителство.
Мая Манолова предупреди, че тези, които казват, че искат да съставят правителство с третия мандат - ДБ, Български възход, БСП трябва да излязат и да признаят, че за него трябва подкрепа от ГЕРБ и от ДПС.
"Връщане на ГЕРБ във властта ще е тежък удар срещу хората от площадите през 20та година. И партиите, които твърдят, че са част от промяната ще понесат щета, ако приемат подкрепа от ГЕРБ. Съветвам ДБ и БСП да не приемат такава подкрепа от ГЕРБ и от БСП, защото това ще означава марионетно правителство с тяхно участие." - заключи Манолова.

Тагове: