Начало/Мая Манолова за решението на ВСС: За некомпетентност на членовете на ВСС или за политически и олигархични зависимост става дума?

Мая Манолова за решението на ВСС: За некомпетентност на членовете на ВСС или за политически и олигархични зависимост става дума?

23.07.2021

За какво става дума в решението на Висшия съдебен съвет от вчера? За тежка некомпетентност на членовете на ВСС или за политически и олигархични зависимости? И в двата случая членовете на този Висш съдебен съвет трябва да бъдат освободени.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова във въпрос към правосъдния министър Янаки Стоилов по време на изслушването му днес.

Г-н Министър, имате законово право да обжалвате това срамно решение с абсурдни аргументи на ВСС пред Върховния административен съд. С това решение на практика Ви лишиха от конституционното право да поискате предсрочно освобождаване на главния прокурор. По-абсурдно е твърдението, че става дума за дисциплинарно производство, по което сроковете отдавна са изтекли, допълни Манолова.

Във въпроса си тя попита и кой, според министъра, е пътят за освобождаване на членовете на ВСС. Политическите партии, които са излъчили тези представители във ВСС, могат да застанат на страната на обикновените хора, които страдат от съдебната система, превърната от същия този ВСС в бакалница с тезгях с щайги с гнили ябълки. Или отговорността е на Народното събрание да предприеме законодателни промени, които да доведат до избора на нов Висш съдебен съвет с промяна в модела на неговото структуриране и функциониране?, попита още Манолова.

Тя даде за пример модела от преди 2007 г., когато съставът на ВСС не е бил постоянен. Това би дало възможност на членовете на Висшия съдебен съвет да виждат всеки ден оценката на почтените магистрати за тяхната работа, категорична бе Манолова.

Тагове: Новини