Начало/МАЯ МАНОЛОВА: „ЗДРАВЕТО НЯМА ЦВЯТ И НЯМА ПАРТИЙНИ ПРИСТРАСТИЯ, ВСИЧКИ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЕФЕКТИВНА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО“

МАЯ МАНОЛОВА: „ЗДРАВЕТО НЯМА ЦВЯТ И НЯМА ПАРТИЙНИ ПРИСТРАСТИЯ, ВСИЧКИ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЕФЕКТИВНА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО“

20.03.2023

Разрешаването на проблемите на медицинските специалисти е възможно, стига да има воля и усилия в тази посока. Трябва да има сериозна реформа, която да превърне тези търговски дружества в лечебни заведения, в друг тип струкури, които да се финансират на друг принцип от държавния или общинския бюджет или от целеви вноски.“, категорична е Мая Манолова. Тя подкрепи днес медицинските специалисти, които за пореден път публично заявиха своите искания и проблеми. „Те работят при много тежки условия и са с безобразно ниско заплащане, а властта от години остава глуха.“, заяви тя.

Още като омбудсман и след това като председател на гражданска платформа, Мая Манолова подкрепя тяхната справедлива борба за регламентиране на условията на труд, достойно възнаграждение, купони за храна и намаляване на работното време в интензивните отделения. Според нея, устойностяването на труда на медицинските сестри трябва да е заложено в клиничните пътеки - така, както са сметнати лекарския труд, лекарствата, консумативите и други. Трябва да се предприемат спешни действия и за спасяване на общинските болници. Много от тях са пред колапс.

Тя добави, че след 5 години съвместна борба с бранша на медицинските сестри и специалисти, проблемите в сектора още не са намерили решение и не са били на дневен ред за управляващите още от 2019 г. Според нея, виновници за задълбочаващия се проблем са хората, които са били на различни позиции в няколко парламента, включително в управляващата коалиция, или са били мнозинство в парламента, но никой не е показал воля за решаване на задълбочаващите се проблеми в здравеопазването. Тя подчерта, че от 2019 броят на медицинските сестри чувствително е намалял и е паднал до 23 000. Има сериозен недостиг на кадри, които излизат и от учебните заведения. Друго сериозно предизвикателство е как да бъдат стимулирани и задържани медицинските специалисти в България.

„ЛЕВИЦАТА!“ се ангажира с изработването, внасянето и приемането на законопроект, който ще решат незабавно тези проблеми. Законът трябва да се подготви съвместно със съсловните организации като гаранция, че ще е ефективен и ще разреши трайно проблемите в сектора. Според Мая Манолова, хората на терен познават по-добре от всеки друг проблемите и механизмите за разрешаването им.

Тя изрази надеждата, че след 2-ри април ще има редовен кабинет, който да поеме отговорност и да започне сериозна и компетентна работа по тези реформи. „Трябва да има парламентарно мнозинство, което да излъчи компетентен здравен министър, а парламентарния контрол дава възможност на всички, които не управляват, но са в парламента, не само да задават въпроси, но и да поставят задачи.“, категорична е Мая Манолова.

 

Тагове: