Начало/Мая Манолова: Знаел ли е Борисов за подслушването?

Мая Манолова: Знаел ли е Борисов за подслушването?

21.05.2021

Под егидата на президента, докато се сформира 46-то Народно събрание, да се направи комисия за изясняване на казуса с подслушването, поиска Манолова

Знаел ли е Борисов, че незаконно са подслушвани политици от трите формации, които са опозиционни спрямо неговото управление? Имал ли е информация за разговорите, които тези политици са водили? С негово съгласие и под негово ръководство ли се е случило това?

Това попита Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук относно изнесената информация, че 32 политици от „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и Демократична България са подслушвани от специалните служби.

В контакт сме с Демократична България, ще се свържем и с „Има такъв народ“, за да предприемем общи действия по случая. „Изправи се.БГ“ настояваме още сега, под егидата на президента, да бъде създадена комисия със служебния вътрешен министър, омбудсмана, правозащитни организации, разследващи журналисти. Те да изяснят цялата истина при пълна публичност, особено във времето до избирането на новото правителство. Не може такова погазване на човешките права да е без последствия, допълни Манолова.

Тя посочи, че в 46-то Народно събрание ще бъде създадена парламентарна комисия, която да изясни цялата истина и да провери кои политици по времето на Борисов са подслушвани незаконно. Първата и най-важна крачка е изясняване на истината. „Изправи се.БГ“ и българските граждани искат да знаят имало ли е злоупотреба с власт, с участието на специалните служби, срещу опозицията, заяви Манолова.

Незабавно компетентните институции да започнат да си вършат работата. Вътрешният министър да направи пълно разследване за това подслушвани ли са политици, кои са те, на какво основание, от кои органи, колко време. Също така и виновните лица да са наказани, ако става дума за незаконно подслушване, призова тя и направи аналог с подслушване на политици в рамките на Европейски съюз.

По думите й това е безобразна практика, тежко нарушение, опит за натиск и рекет над всеки, който е бил срещу правителството на Борисов.

Тагове: Новини