Начало/Мая Манолова: Кампанията ни “Не плащай” вече дава резултат

Мая Манолова: Кампанията ни “Не плащай” вече дава резултат

27.08.2022

Кампанията, която вчера заявихме пред Министерството на енергетиката „Не плащай“, че предприемаме, вече дава резултат. Снощи НАП съобщи, че Топлофикация-София наистина неправилно е начислила в изравнителните ни сметки ДДС от 20%, а не от 9 %, съгласно закона.  Затова призоваваме хората да не плащат изпратените им надути изравнителните сметки, докато Топлофикация-София не изпрати нови фактури с правилно начисленото ДДС. 

Срокът за плащането им е чак до 14 септември, така че има достатъчно време дружеството да изпрати на потребителите нови фактури за изравнителните сметки с 9% ДДС, които те да заплатят в срок. 

Очакваме Столична община и кметът Фандъкова да предприемат незабавни действия, като виновните длъжностни лица да поемат отговорност за неспазването на Закона за ДДС и създадения пореден хаос. 

В сряда пред сградата на Топлофикация-София показахме няколко изравнителни сметки. Всичките умишлено са написани абсолютно неразбираемо за потребителите, като судоку, което има единствено за цел да ограбва хората. И пак имат начислена сградна инсталация над 50-60%, т.е. гражданите са принудени да плащат, а същевременно стоят на студено. 

Затова вчера внесохме писмено искане към служебния министър на енергетиката Росен Христов да започне незабавна проверка на всички топлинни счетоводители за неправилното изготвяне на изравнителните сметки, защото те са на негово подчинение. 

Призоваваме и НАП да си влезе в задължението и да започне извънредни проверки във всички топлофикационни дружества в страната, а не само в София, дали и те са не изпратили сметки с 20% ДДС. Освен това да установи кой е отговорен за скъпо струващата на хората грешка, като наложи и съответните санкции на виновните длъжностни лица. 

Крайно време е институциите да започнат да си вършат работата в интерес на хората, както изискват законите.

Тагове: