Начало/Мая Манолова към ръководството на парламента: Защо важните за хората теми не влизат в дневния ред на парламента?

Мая Манолова към ръководството на парламента: Защо важните за хората теми не влизат в дневния ред на парламента?

28.04.2021

„Изправи се! Мутри вън!“ ще посочва поименно депутатите, които гласуват „против“ влизането на дневния ред на гражданите в дневния ред на Народното събрание, каза Манолова на брифинг в парламента

Апелираме ръководството на парламента и парламентарните групи важните за хората теми незабавно да влязат в дневния ред на парламента. На Велика сряда преди две хиляди години Юда е спазарил предателството срещу 30 сребърника. Това се случи и днес в парламента - Юда влезе в парламента и беше извършено предателство спрямо българския народ. Но не за 30 сребърника, а за над 13 млрд. лв. Направиха го три партии, които блокираха работата на парламента.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова на брифинг в Народното събрание във връзка с неосъщественото днес пленарно заседание, като визираше законопроектите и решенията, които не влизат в дневния ред на парламента и са за над 13 млрд. лв. – Планът за възстановяване и устойчивост, подкрепата за малките и средни фирми, добавките от 50 лв. за пенсионерите, помощта за хората с увреждания по Закона за личната помощ, подкрепата за самоосигуряващите се лица.

По думите на Манолова тези промени трябва да вървят успоредно с промените в Изборния кодекс в пленарните заседания на парламента.

Не беше гласувано изслушването на председателя на КЕВР, а предстои увеличение на цените на водата, на парното с до 138 % и с до 3 % на тока. Не беше разгледано и решението за намаляване на депутатските заплати на 1400 лв. Темите, които интересуват българските граждани, са извън вниманието на парламента, каза още Манолова.

Тя посочи, че ако това продължи, парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ ще посочва поименно депутатите, които гласуват „против“ влизането на дневния ред на гражданите в дневния ред на Народното събрание.

Тя допълни, че е внесла и Закон за колекторските фирми и промени в Закона за управлението на отпадъците. Народното събрание се занимава с Изборния кодекс, Закона за политическите парти и с правилника на парламента. Междувременно Конституционният съд отмени десетгодишната давност за длъжниците и сега те са „хвърлени“ в ръцете на колекторите, а на пристанище Варна Запад са разтоварени 7000 тона боклук, даде пример Манолова с изместването на фокуса на работата на парламента от важните за хората теми.

Настояваме законопроектите за обикновените хора, които сме внесли, да се разгледат от парламентарните комисии. Тук сме, за да решаваме проблемите на хората, а не за партийни интриги и договорки, каза още тя.

Действията на парламента днес ще имат последствия единствено за българските граждани, а не за партиите и коалициите. При липсата на актуализация на държавния бюджет, ще има проблем с мерките 60/40 и 80/20. За Бойко Борисов явно кризата свършва в края на май, заедно с неговия мандат, заяви Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“.

Зам.-председателят на парламентарната група Николай Хаджигенов добави, че групата е в парламента не за личните си интереси или заради интересите на парламентарната група. Влизането в парламента е с цел защита интересите на гражданите, каза още той, като добави, че приоритетите в работата на групата са икономическата подкрепа на хората, съдебната реформа и социалната сигурност на гражданите.

Тагове: Новини