Начало/Мая Манолова: Левицата и парламентарните партии да не мълчат, а да дадат институционална защита на Христо Грозев

Мая Манолова: Левицата и парламентарните партии да не мълчат, а да дадат институционална защита на Христо Грозев

28.12.2022

"Призоваваме парламентарните партии вместо да излизат с лицемерни декларации за подкрепа, да предприемат реални действия като да бъде създадена парламентарна комисия, която да изясни фактите и обстоятелствата свързани със заплахата към него спрямо дейността му. Комисиите да изслушат самия Христо Грозев..., а също и шефа на ДАНС, ДАР и съответните служби за сигурност. Парламентарните партии да не се държат все едно няма парламент, когато става дума за посегателство върху свободата на словото и правото на свободно изразяване, които са ценности, закрепени в Конституцията на България и Европейската харта за правата на човека."
"Срамно е за Левицата и парламентарните партии, които мълчат, да се снишават и да не дадат институционална защита на български гражданин и журналист."
Това написа лидерът на Изправи се България и бивш омбудсман Мая Манолова във фейсбук профила си относно казуса с обявения за издирване от Русия български журналист Христо Грозев. Тя призова още българските институции да не мълчат, а да му дадат закрилата, от която се нуждае - комисията по сигурност към НСО да оцени степента на застрашеност и да предприеме адекватни действия за неговата защита.
По думите на Манолова парламентарната ваканция не може да бъде извинение. Щом българските граждани работят, и парламентът следва да се свика, за да защити един български журналист.
Тагове: