Начало/Мая Манолова: Ляво обединение ще има и без Нинова

Мая Манолова: Ляво обединение ще има и без Нинова

03.12.2023

Като стабилни оцениха първите си резултати в местните избори от Изправи се България с лидер Мая Манолова по време на национален семинар на партията, проведен в с. Соколица край Карлово.
Изправи се България се яви на изборите като част от коалиция ЛЕВИЦАТА! и отчетоха 234 избрани общински съветници с листи на ЛЕВИЦАТА! и в местни коалиции и избрани 29 кметове на общини, подкрепени от формацията.
От Изправи се България отчетоха, че там, където лявото се е явило единно, са постигнати добри резултати и решиха да продължат с усилията за обединение на левите формации у нас, като контрапункт на сглобката.
По отношение на коментарите на Корнелия Нинова, че БСП няма да се коалира с формациите от ЛЕВИЦАТА!, от Изправи се България заявиха, че нито в ИБГ, нито в ЛЕВИЦАТА! са обсъждани варианти за коалиране с партията на Нинова и уточняват, че виждат обединението вляво като съюз между единомислещи формации, които не залитат по краен национализъм, нито допускат централизирано, авторитарно ръководство от севернокорейски тип.
От Изправи се България коментираха, че хората очакват не поредно партийно строителство на политически Франкенщайни, а живо, многообразно ляво, включващо зелени, правозащитни, граждански организации и идейни течения.
Според председателя на формацията Мая Манолова ляво обединение ще има и без Нинова и то, вместо залитания по краен национализъм, трябва да даде решения на реалните проблеми на обикновените хора и да се противопостави на сглобката на национално ниво.
Сред основните приоритети, които си поставиха от формацията са повишаване на доходите на работещите и пенсионерите; озаптяване на ръста на цените и срещу безобразията на монополистите за ток, вода, парно; запазване на България чиста - без изгаряне на отпадъци, презастрояване, за чист въздух и вода, залесяване на обезлесените територии. А като актуални теми, които си поставиха от формацията са защитата правата и личните данни на потребителите при пазаруване във виртуална среда, включително при електронни плащания; защити на потребителите и работещите в променящия се свят с развитие на изкуствения интелект и заплахата за загуба на работни места; въвеждане на специален данък на касите за самообслужване, заменящи работни места и служители в хипермаркетите, във веригите за бързо хранене, в банките; ефективни мерки срещу промените в климата и вече усещащите се ефекти в България при защита на ключови сектори на икономиката. Участниците във форума се обединиха, че e необходимо национално съгласие по отношение на мерките срещу демографската катастрофа.
В националния семинар на Изправи се България се включиха и гости, и панелисти, сред които:
Калоян Паргов от Стратегически институт за национални политики и идеи;
Петър Витанов - евродепутат;
Васил Тончев - социолог;
Слави Василев - политически анализатор;
Ружа Райчева - журналист;
Георги Кадиев - енергиен и финансов експерт;
Станчо Ставрев - кмет на общ. Тунджа.

Тагове: