Начало/Мая Манолова: Настояваме минималната пенсия да бъде 369 лв. Това ще струва 20 млн. лв. повече на месец

Мая Манолова: Настояваме минималната пенсия да бъде 369 лв. Това ще струва 20 млн. лв. повече на месец

12.08.2021

Ще настояваме мярката 75/0 („Запази ме“) да включва и самоосигуряващите се лица, посочи Манолова на брифинг в парламента

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояваме минималната пенсия да стане 369 лв., а не така, както предлага служебното правителство – 340 лв. Става дума за 20 млн. лв. повече месечно или 60 млн. лв. до края на тази година. Добавката от 50 лв. към пенсиите струва на бюджета 105 млн. лв. месечно. 154 млн. лв. на месец ще струва на бюджета минималната пенсия да стане 369 лв. Парите са налични в приходната част на бюджета и актуализацията ще узакони и ще официализира възможността хората да получат преизчислени пенсии от 1 октомври.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг в парламента относно актуализацията на бюджета.

Разчитаме на дебатите в Комисията по социални въпроси и на дебатите в пленарна зала да убедим всички народни представители, че не трябва да има нито един пенсионер, който да получава по-малко пари от тези, които е получавал досега, допълни Манолова.

Актуализацията, предложена от служебния кабинет, в частта за пенсиите е капан. Няма как от 300 лв. пенсията да стане 340 лв., защото това означава 10 лв. по-малко от сега получаваните, заяви Мария Капон и добави, че „Изправи се! Мутри вън!“ няма да приеме други схеми за добавки към пенсиите, в резултат на които в сметките на хората да влязат по-малко от поне 369 лв., какъвто е прагът на бедност.

Обръщаме се към всички политически формации в парламента, които твърдят, че ги е грижа за хората, да се заемем незабавно с актуализацията на бюджета. Това е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите и надбавките от 50 лв., медиците на първа линия, бизнесът да получи подкрепа и достатъчно пари за социални плащания предвид увеличаването на цената на тока, водата и парното, каза Манолова.

Тя подчерта, че в актуализацията, която вече е внесена в парламента, се предлага да бъдат осигурени средства за надбавките на пенсионерите считано от 1 октомври.

Актуализацията на бюджета включва и повече пари за социални плащания. Става въпрос за 575 млн. лв. повече за необходими за енергийни помощи, лични асистенти, достатъчно пари за родители с деца до 14 години. В тази актуализация са и парите за бизнеса. Предвидени са 400 млн. лв. за мярката 60 / 40 и за мярката 75 / 0 („Запази ме“). Ще настояваме по мярката „Запази ме“ да има плащания и за самоосигуряващите се лица на същия принцип – 75 % от осигурителния доход в условия на криза от COVID-19, допълни Манолова.

Като народни представители сме длъжни незабавно да се заемем с разглеждането на трите проекта, внесени от Министерския съвет за актуализация на Държавния бюджет, на бюджета на ДОО и на бюджета на НЗОК, за да има подкрепа за бизнеса, пенсионерите, медиците, българските домакинства в условията на инфлация, категорична бе тя.

Въпросът за съставянето на парламентарните комисии е към ръководството на парламента. При добра воля и при истинска грижа от всяка парламентарна група за българските граждани и за бизнеса тази актуализация може да се случи по най-бързия начин. Още утре могат да бъдат гласувани комисиите или поне тези, които са задължителни за актуализацията на бюджета, каза още Манолова.

Тагове: Новини