Начало/Мая Манолова: Натискът и страхът си отиват заедно с ГЕРБ

Мая Манолова: Натискът и страхът си отиват заедно с ГЕРБ

29.06.2021

Натискът и страхът си тръгват, защото ГЕРБ си отиват. Борисов повече няма да бъде премиер. Няма нищо страшно хората да застанат с лицата си на страната на промяната. Основната цел на „Изправи се! Мутри вън!“ е повишаване на доходите на българските граждани.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова пред медиите в Габрово днес, където се срещна с граждани.

Поставили сме си за цел 1250 лв. минимална заплата в края на мандата и 550 лв. минимална пенсия. Първият закон, който ще внесем в 46-ото Народно събрание ще бъде за преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. Добрата новина е, че служебното правителство заяви, че има 1,5 млрд. лв. в бюджета, които са достатъчни за преизчисляване на пенсиите, допълни Манолова.

Тя бе категорична, че е важно икономиката да бъде стимулирана чрез подкрепа на бизнеса.

Заложили сме конкретни механизми за технологично преоборудване, икономика с висока добавена стойност, как парите от Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат насочени към фирмите под формата на пряка финансова подкрепа. Имаме план как да облекчим административната тежест, да има работещо електронно правителство, услугите да са онлайн, да повишим прага за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 200 хил. лв. Имаме план и предстои след влизането ни в парламента да се заемем с неговото реализиране, каза още Манолова.

Предвиждаме реформа в здравеопазването, така че да бъде по-качествено и по-достъпно, а доплащанията да бъдат намалени и след това премахнати изобщо. Имаме план за запазването на България като зелена държава със законопроекти срещу вноса на боклук, презастрояването и изсичането на гората, допълни тя.

Манолова подчерта, че сред приоритетите на коалицията е защитата на гражданите от монополи. Ако от 1 юли 2021 г. КЕВР увеличи цената на тока с повече от 4 %, а на парното с повече от 15 %, ще настояваме за оставките на членовете на регулатора. Увеличаването на цените на тока и парното е несправедливо спрямо българските граждани, заяви тя.

Имаме специална програма за младите семейства, която включва еднократна помощ за раждане на първо, второ и трето дете съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. Предвиждаме еднократна помощ от 10 хил. лв. за второ и трето дете, ако родителите се осигуряват и работят в последните две години и увеличаване на втората година от майчинството, каза Манолова.

Трябва да доведем европейския начин на живот във всяко едно населено място. Пари в държавата има, но трябва да дойдат честни хора, които искат да свършат работа. Важно е парите, които ние плащаме като данъкоплатци, да бъдат харчени правилно и ефективно, без някой да си заделя за кюлчета, шкафчета и къща в Барселона, каза водачът на листата в Габрово Георги Табаков.

Тагове: Новини