Начало/Мая Манолова: Незабавна оставка на енергийния министър заради липсата на мерки за скока на цената на тока

Мая Манолова: Незабавна оставка на енергийния министър заради липсата на мерки за скока на цената на тока

25.09.2021

Закъсняват мерките 60/40 и "Запази ме" за бизнесите, ударени от COVID-19 кризата, недоволни са от Гражданската платформа

Искаме незабавната оставка на енергийния министър заради липсата на мерки, политическа отговорност и действия за овладяване увеличението на цената на тока за бизнеса. На енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват държавни енергийни дружества и държавни институции. Те участват в схеми и „опъват чадър“ над мръсни сделки, вместо да работят за българските граждани и фирми.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на брифинг пред медиите днес.

Нито един ръководител на държавно дружество в енергетиката не е сменен. Кадрите на Борисов са в ТЕЦ Марица Изток 2, БЕХ, НЕК, БНЕБ. Не са пипнати правилата за борсова търговия. Не са предприети действия за компенсации на фирмите, болниците, училищата и детските градини за скока на цената на тока, допълни Манолова.

Министърът на енергетиката не е „виенски наблюдател“. Ръководителите на всички дружества в енергетиката допринасят за това бизнеса, детските градини, училищата и болниците сега да са „на колене“. Трябва да се носи отговорност, на първо място от енергийния министър като принципал, категорична бе Манолова.

Временното спиране на износа на ток е решение. По този начин евтиният ток от АЕЦ Козлодуй ще идва на българския пазар, в подкрепа на българските фирми и домакинства, а не на тези в Гърция и Румъния, подчерта Манолова и призова за активност и по отношение на правилата за търговията с квотите за парникови газове.

Ние предложихме разликата между пазарната цена на тока за бизнеса, определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена – 240 лв. да бъде поета от държавата. Това са 150-180 млн. лв. месечно, които бюджетът може да си позволи. Решения има, но трябва да има отговорни министри, които да ги предприемат, допълни тя.

Министерският съвет незабавно да приеме постановление за разпределяне на допълнителните 440 млн. лв. за бизнеса, приети с актуализацията на държавния бюджет преди две седмици. Нищо от парите по мерките 60/40 и „Запази ме“ не е достигнало до бизнеса. Фирмите са притеснени от липсата на подкрепа и увеличаващите се цени. Подкрепяме искането им не при 30 %, а при 20 % намалени приходи спрямо 2019 г. да получават финансова подкрепа от държавата, каза още Манолова.

Част от министрите успяха да сменят ръководства на държавни предприятия. Тези, които са имали воля, са намерили начин. Енергийният министър явно няма воля и не е намерил начин. Нужни са радикални действия, допълни Димитър Делчев.

Мария Капон призова да се издадат постановления на Министерски съвет за мерките и компенсациите за бизнеса, особено при ръста на цената на тока.

Тагове: Новини